هشتمین نشست ماهانه استارتاپهای فناوری مالی با موضوع «امنیت فضای تبادلات مالی» روز چهارشنبه ۱۵ شهریور ماه با حضور سرهنگ علی نیک نفس، رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری پلیس فتا برگزار شد.
به گزارش بانکینا، در ابتدای این نشست، میلاد جهاندار بهعنوان دبیر انجمن فینتک سخنرانی کوتاهی انجام داد. محور اصلی صحبتهای او گزارش یک ماهه فعالیتهای انجمن فینتک بود. جهاندار صحبتهای خود را اینگونه آغاز کرد: نشست قبلی فینتاک زمانی برگزار شد که چهار استارتاپ فینتکی فیلتر شده بودند. پیش از شروع آن جلسه اعلام کردم که بهزودی فیلترینگ از روی این استارتاپها برداشته خواهد شد. بعد از فیلترینگ، انجمن فینتک ایران با رگولاتوری جلساتی برگزار کرده است تا چارچوب و شرایط فعالیت فینتکها مشخص شود. در حال حاضر تمرکز ما روی این است که از الزام برای دریافت مجوز فاصله بگیریم و رگولاتور چارچوب قانونی تعیین کند و استارتاپهای فینتکی در محدوده این چارچوب فعالیت داشته باشند.
جهاندار در ادامه به تشریح خروجی جلسات انجمن فینتک و بانک مرکزی پرداخت و گفت: این نشستها سه خروجی مهم داشتند که اولین و مهمترین خروجی آن این بود که دیگر مجوز یا گواهینامه جدیدی برای فعالیت فینتکها ایجاد نخواهد شد. این رویکرد کارساز و درست است و بر طبق آن، بهجای اینکه یک استارتاپ از هر نهاد یک مجوز دریافت کند، چارچوبی قانونی برای فعالیت آن مشخص میشود و همه فعالان این حوزه ملزم به رعایت این چهارچوب هستند..
میلاد جهاندار ادامه داد: خروجی دوم این جلسات این بود که مقرر شد نهادها و سازمانهایی که ارتباط مستقیم با فینتکها ندارند، در قانونگذاری و تنظیم چهارچوب فعالیت فینتکها نقشی نداشته باشند. بهصورت مشخص، از دیماه گذشته مرکز توسعه و تجارت الکترونیک، برای فینتکها دستورالعملی طراحی و صادر کرده است. از این پس تنها این نهاد میتواند دستورالعمل برای فینتکها صادر کند و سایر سازمانها که با فینتکها غیرمرتبط هستند، باید از صدور دستورالعملهای جدید خودداری کنند.
دبیر انجمن فین تک به مسئولیتها و وظایف طرفین اشاره کرد و سومین خروجی نشستها را تعیین تکلیف مسئولیت رفتار کاربران فینتکها دانست. وی در این مورد گفت: موضوع بعدی، تعیین مسئولیت ناشی از فعالیتهای پذیرندههای فینتکها است. این موضوع مربوط به eComerce است و در کشور ما مشخص نیست مسئولیت رفتار پذیرندهها بر عهده چه کسی است. بانک مرکزی در دستورالعملی که منتشر کرده، مسئولیت پذیرندهها را به عهده نگرفته و تمام مسئولیت آن را به عهده فینتکها گذاشته که این اصلا درست نیست. اما دستورالعملی که اخیراً شورای عالی فضای مجازی برای پیامرسانهای داخلی طراحی کرده، مسئولیت کاربر از مسئولیت پلتفرم جدا شده است. این کار منطقی و درستی است و در همه جای دنیا هم اینگونه است. بهعنوان مثال فیسبوک هیچگاه مسئولیت پستهایی که مردم در فیسبوک منتشر میکنند را نمیپذیرد و مسئولیت به عهده خود کاربر است. اما مسئولیت احراز هویت به عهده این شرکت است و باید احراز هویت بهخوبی انجام شود..
جهاندار در پایان به ایجاد بلک لیست در انجمن فینتک ایران اشاره کرد و گفت: این انجمن به این نتیجه رسیده است که باید با شناسایی کاربرانی که خلاف قانون عمل میکنند و عدم ارائه سرویسها به آنان مانع فیلتر شدن فینتکها شوند. از همین رو در انجمن فینتک، بلک لیست طراحی شده است تا از فعالیتهای مجرمانه پیشگیری شود. کاربری که رفتار خارج از قانون داشته باشد، در این بلک لیست قرار میگیرد و دیگر هیچ فینتکی به او خدمترسانی نمیکند. این رفتاری است که در جهت کاهش رفتارهای مجرمانه در اکثر کشورهای دنیا انجام میشود. به گمانم ایجاد این بلک لیست آرزوی بانک مرکزی و بانکهای کشور بود. اکنون تا اندازه زیادی بلک لیست عملیاتی شده و این آرزو در حال تحقق است.