در این مقاله، به ۷ نکته که قبل از ورود به بازار محصولات مالی و فینتکها باید موردتوجه قرار بگیرد، میپردازیم.
به گزارش بانکینا، تأثیر تکنولوژی بر روی مؤسسات مالی، مثل بانکها و تغییراتی که این فناوریها بر روی محصولات و فرآیندهای این شرکتها داشتهاند، بسیار قابلتوجه بوده است. این فناوریهای جدید باعث شدهاند که شرکتهای سنتی در حوزه مالی به دنبال استفاده از آنها در درون خودشان باشند، چراکه طبیعت این تکنولوژیها، تحولآفرین و برافکن است و درصورتیکه بانکها خود را با این فناوریها مطابقت ندهند، ناچار به از دست دادن مشتری و سهم بازار خود به شرکتهای کوچکتر، ولی نوآورتر هستند.
امروزه «فینتک»ها تبدیل به یک ترند بینالمللی شدهاند که بسیاری از شرکتهای کوچک را به سمت خود کشیدهاند. بسیاری از کارآفرینان این حوزه تصور میکنند که میتوانند بهراحتی به این حوزه وارد شوند و بهسادگی به رقابت با دیگر شرکتهای مالی بزرگ بپردازند. در این مقاله، به ۷ نکته که قبل از ورود به بازار محصولات مالی و فینتکها باید موردتوجه قرار بگیرد، میپردازیم.
۱-قوانین و مقررات
قوانین و مقررات حاکم بر بازار خدمات مالی باعث آن شده که ورود به این حوزه دشوار گردد. قوانین کشوری موسسات مالی را موظف به ایجاد یک محیط امن برای سرمایهگذاری و حراست از اموال مشتریان کرده است و ایجاد این امنیت مستلزم قوانین جامع و کامل است.
فینتک ها با استفاده از خلأهای قانونی، توانستهاند خدمات مالی راحتتر و بیدردسرتر برای مشتریانشان فراهم کنند. همین موضوع توجه بسیاری از قانونگذاران را به خود جلب کرده است. این افراد معتقدند که باید قوانین جدیدی برای فینتک ها وضع شود تا فعالیت این شرکتها را محدودتر کند. با توجه به اینکه قوانین در کشورهای مختلف متفاوت هستند، وضع چنین قوانینی میتواند فعالیت فینتکهای بینالمللی را به اخلال روبرو کند.
۲-رقابت از سوی مؤسسات مالی
باوجوداینکه بانکها قبول کردهاند که نوآوریهای تحولآفرین، مدلهای کسبوکاری را تغییر دادهاند، این بدان معنا نیست که این شرکتها شکست را قبول کردهاند! سرمایه در اختیار بانکهاست و بسیاری از این بانکها، منابع ایجاد یک فینتک یا حتی خریدن فینتکهای بیرون سازمانی را دارند. برای مثال بنک آو امریکا[۱] مبلغ ۱٫۵ میلیون دلار در فینتکها سرمایهگذاری کرده است. بانکهای اروپایی نیز به دنبال ایجاد فینتکها هستند و این موضوع، خطری برای شرکتهای فینتکی است که بسیار کوچکتر و کم سرمایهتر از بانکها هستند.
۳-اعتماد مشتری
مباحث امنیتی، بحث اصلی بسیاری از شرکتهای مالی است. باوجود پیشرفت تکنولوژی در حوزههای مختلف، هنوز هم حملات هکری و سایبری در این فضاها وجود دارد که باعث ایجاد حس عدم اطمینان به محصولات فینتکی شده است. این شرکتها، طعمهی مناسبی برای مجرمان سایبری شدهاند.
اعتماد مشتری یکی از سرمایههای ارزشمند شرکتهای مالی است که این روزها بهندرت یافت میشود. طبق گزارش موسسه ملی همکاری برنامه بازنشستگی، تنها ۸ درصد مشتریان به شرکتهای مالی خود اعتماد دارند. بسیاری از مشتریان به خدمات مالی که از سوی فینتک ها ارائه میشود، بدبین هستند. یکی از چالشهای پیش روی این فینتک ها، اعتمادسازی برای مشتریانش است.
۴-نیاز به یک گروه قوی
فینتک ها، برنامههایی نیستند که ابزارهای رایگان یا سورس کدهای مجانی آن در اینترنت یافت بشود. حوزه فینتک، برخلاف باقی حوزههای فنّاورانه، عرصه ایست که ورود به آن دشوار است و مهارتهای فنی مورد نیاز آن بهمراتب بیشتر از باقی حیطههای فناورانه است. یک گروه قوی میتواند بسیاری از نگرانیهایی را که در مورد فینتک ها وجود دارد، برطرف کند و محصولی ارائه کند که هم از امنیت بالایی برخوردار است و هم خدمات جدیدی به مشتریان ارائه میکند.
۵-ارائه خدمات باارزش و بیهمتا
امروزه عرضهکنندگان زیادی در بازار فینتک حضور دارند که باعث شلوغی این عرصه و تولید محصولات زیادی شدهاند. یکی از نکات کلیدی موفقیت در این بازار شلوغ، ارائه یک محصول بیهمتا و ممتاز در بازار است. با توجه به اینکه حوزههای مالی در صنایع و جنبههای مختلف حضور دارند، میتوان باهدف قرار دادن بازارهای کمتر شناختهشده، به موفقیت رسید.
یکی از خطراتی که فینتک ها را تهدید میکند، استراتژی «من هم!» میباشد. بسیاری از شرکتهای فینتکی، فقط و فقط سرویسهایی ارائه میکنند که در حال حاضر توسط چندین شرکت دیگر در حال ارائه شدن است. درصورتیکه محصول فینتکی نوآوری و خدمت جدیدی به مشتری عرضه نکند، نمیتواند در بازار حوزه مالی موفق شود.
۶-انتخابهای تکنولوژیکی
تکنولوژیهای متنوعی برای استفاده در فینتکها وجود دارد. یادگیری ماشین و هوش مصنوعی، دو تکنولوژی اصلی موردبحث در این حوزه هستند. این دو فناوری میتوانند در قامت یک تصمیمساز و مشاور مالی ظاهر شوند. بلاکچین یکی دیگر از فناوریهایی است که بهکرات در حوزههای فینتکی موردتوجه قرارگرفته است.
بهعنوان یک استارت آپ فینتکی، شما باید یک تکنولوژی را انتخاب کرده و به راهتان ادامه دهید. در سوی دیگر، امروزه سرویسهای تحلیلی و یادگیری ماشین، بهصورت ابری در اختیار شما قرار داده میشود. سرویسهایی مثل ماکروسافت آزور و پلتفرم ابری گوگل، از انواع این خدمات هستند که برای فینتک ها بهصرفهتر است و استفاده از آن ها می تواند توسعه نرمافزارها را سادهترکند.
۷-تأمین مالی
شروع یک فینتک، کمهزینه نیست. یا باید به یکنهاد مالی وصل باشید تا از تجربههای خبرگان آنها استفاده کنید و یا باید ایدهی نابی در اختیار داشته باشید تا بتوانید در این حوزه بدرخشید. البته بسیاری معتقدند که فینتک ها ازنظر مالی مشکلی نخواهند داشت. طبق گزارشها، میزان سرمایهگذاری در حوزه فینتک در سال ۲۰۱۶، ۱۷٫۴ میلیارد دلار بوده است. در هر حال، منبع تامین هزینههای فینتک باید مشخص باشد.
سخن پایانی
فینتک برای همه نیست. شما باید از خلاقیت، تجربه و سرمایه برخوردار باشید تا بتوانید در این عرصهی شلوغ و سخت به رقابت بپردازید. همچنین شرکتهای فینتیکی فشار ارائه نوآورانهترین و بهروزترین محصولات را برای بقا به دوش میکشند. درهرحال ، اگر هنوز همفکر میکنید که میتوانید با ارائه یک محصول خلاقانه، نیاز مشتریان خود را برطرف کنید، برای شما آرزوی موفقیت میکنیم!
[۱] Bank of America
منبع: وبلاگ بوم