بانکداری باز یکی از گرایشهای جدید بانکداری در سطح جهان است که توجه بسیاری از بانکهای بزرگ را به خود جلب نموده است.
به گزارش بانکینا، بانکداری باز که تحت عناوین Banking Open ، Banking API و Banking Digital نیز شناخته می شود، یکی از گرایشهای جدید بانکداری در سطح جهانی است که توجه بسیاری از بانکهای بزرگ را به خود جلب نموده است. این گرایش جدید باعث تعامل هر چه بیشتر مشتریان در امر بانکداری و برنامه های کاربردی آن می گردد و تولید آنها را از انحصار بانک خارج می کند. همچنین شخصی سازی و برآورده شدن نیازهای خاص هر مشتری به راحتی امکانپذیر شده و ارزش افزوده بالقوه بالایی را برای موسسات پولی و بانکها به همراه خواهد داشت.
مشتریان برای انجام امور بانکی غیرحضوری خود به برنامه های کاربردی متنوعی نیاز دارند. همچنین نوع کاربرد و سلیقه کاربران در استفاده از برنامه ها با هم متفاوت است. بانک ها در تولید برنامه ها نمی توانند پاسخگوی تمامی سلایق و نیازهای روز افزون مشتریان خود باشند و بایستی دست به دامن توسعه دهندگان خارج از حوزه بانک شوند. البته پتانسیل فراوانی در کشور برای تولید نرم افزارهای کاربردی وجود دارد، ولی بسیاری از برنامه های کاربردی نیازمند دسترسی مستقیم به سرویسهای بانکی هستند. بانکداری باز این بستر را برای توسعه دهندگان نرم افزار فراهم می کند که با دسترسی به سرویسهای بانکی، ایده های نو و خلاقانه خود را جامه عمل بپوشانند.
در آینده نزدیک، عرضه سرویس و بستر انتشار برنامه کاربردی به جای تولید برنامه در دستور کار بانکها قرار خواد گرفت. بانکها و موسسات زیادی هم اکنون این سرویس را عرضه نموده اند که از جمله می توان به Agricole Crédit بزرگترین بانک فرانسه، مسترکارت یکی از بزرگترین ارائه دهندگان خدمات پرداخت در دنیا و پی پال اشاره کرد.
بانکداری باز از سه جزء تشکیل شده است:
۱- (واسط توسعه نرم افزار)API
۲- (فروشگاه عرضه نرم افزارهای تولید شده) App Store
۳- (نرم افزارهای تولید شده توسط اشخاص ثالث)APPs
بخش اول واسط های توسعه نرم افزار در قالب API (Interface Programing Application) است که سرویسهای بانکی را به صورت عمومی و در پلتفورمهای مختلف مانند موبایل و وب ارائه می دهد. این واسط به افرادی که در توسعه نرم افزار تخصص ویژه ای دارند امکان می دهد این تخصص را در تولید نرم افزارهای بانکی قرار داده و در گسترش فضای بانکداری الکترونیکی سهیم شوند. سرویسهایی مانند مانده و صورت حساب، پرداخت قبض و انتقال وجه میتواند از سرویسهای این واسط باشد. این سرویسها می توانند در برنامههای تحت وب (مانند یک فروشگاه اینترنتی) یا برنامه های تحت Desktop (مثلا یک سیستم حسابداری یا امور مالی)و یا برنامه های تحت موبایل (مانند مدیریت مالی شخصی یا موبایل بانک) به کار گرفته شوند.
به عنوان مثال یک سیستم مدیریت مالی و حسابداری را تصور کنید که ریز گردش حسابهای موسسه تحت مدیریت خود را به صورت لحظه ای در هر زمان از شبانه روز مستقیماً از بانک دریافت میکند و عملیات متناسب را انجام می دهد. و یا مکانیزمهای پرداخت را به صورت کاملاً الکترونیکی انجام میدهد و نیاز به دست به دست شدن چک برای گرفتن امضای هر یک از متولیان برطرف میشود. این سیستم علاوه بر سرعت و کارایی فوق العاده، به دلیل الکترونیکی نمودن فرآیندها، امنیت مالی را نیز افزایش میدهد.
برای مدیریت توسعه دهندگان و همچنین برنامه های تولید شده توسط آنها نیاز به یک سیستم مرکزی می- باشد. توسعه دهندگان با ثبت نام در این سیستم ارزیابی شده و مجوز استفاده از API را دریافت می کنند.
سپس برنامه های تولیدیِ خود را در این سیستم عرضه می کنند. پس از بررسی برنامه توسط کارشناسان و اطمینان از درستی و امن بودن آن برای استفاده عمومی در فروشگاه قرار داده می شود. مشتریان بانک با اعتمادی که به این سیستم مرکزی دارند با خاطری آسوده از این برنامه ها استفاده می کنند. این شیوه جدیدترین مدل توزیع نرم افزار در دنیا می باشد که شرکتهایی مثل Apple و Google برای سیستم های تحت موبایل خود از آن بهره گیری می کنند. با این حال استفاده از این مدل به برنامه های تحت موبایل محدود نمی شود. شرکت Ubuntu محصوالت Desktop خود را نیز با این مدل مجهز نموده است.
منبع: ایران ارقام