هنوز دولتها به طور قطعی نمیدانند در مقابل بیت کوین چه مسیری در پیش بگیرند و صرفا شاهد یک رقابت در پذیرش یا ممنوعیت هستیم.
به گزارش بانکینا، یک هفته بعد از این که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به شدت از بیت کوین و ارزهای رمزپایه انتقاد کرد، روسیه اعلام کرد که به زودی ارز رمزپایه ملی این کشور با نام (CryptoRuble) را معرفی خواهد کرد. وزیر ارتباطات روسیه (Nikolay Nikiforov) هم در پی این تصمیم که به خاطر پیشی گرفتن از دیگر دولتها اتخاذ شده است، گفت:
من با قطعیت اعلام میکنم که ما ارز رمزپایه ملی را با یک هدف راه اندازی میکنیم و آن چیزی نیست جز این که اگر ما این کار را نکنیم ،همسایگان ما در ۲ ماه آینده این کار را خواهند کرد.
از صحبتهای مقامات روسی کاملا مشخص است که آنها همان مسیر چین را دنبال میکنند؛ اولین کشوری که از ارز رمزپایه ملی استفاده میکند، اما شاید به زودی پشیمان شود.
همه به دنبال کنترل بیت کوین
بانک خلق چین (People’s Bank of China) اعلام کرد که ارز رمزپایه ملی را به صورت آزمایشی توسعه داده است و قرار است در کنار ارز سنتی این کشور قرار گیرد. واکنش چین و روسیه، اولین مقابله رسمی دولتها با بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال است. در همان حال که بیت کوین با هدف خروج کنترل سرمایه از دست دولتها طراحی شد، اما اکنون دولتها فناوریهای زیرساخت بیت کوین را راهی برای افزایش کنترل بر اقتصاد میبینند.
در حالی که بانکهای مرکزی بعضی کشورها بر ضد ارزهای مجازی اعلام جنگ کردهاند و صرفا برای عقب نماندن از قافله از ارز رمزپایه ملی صحبت میکنند، از یاد نبریم که رئیس صندوق بینالمللی پول در اظهاراتی گفته بود که امکان دارد در آینده از ارز رمزپایه برای ذخیره ارزی استفاده کند. این خبر موجب خوشحالی طرفداران ارز رمزپایه شد و از طرف دیگر، این خبر پیغام روشنی برای تکنوکراتها است تا خود را برای تغییرات بازار مالی آماده کنند.
قانونی کردن بیت کوین به جای ارز رمزپایه ملی
کاربردپذیری بالای ارزهای رمزپایه میتواند دلیل خوبی برای تغییر نظر دولتها باشد. البته در صورت وقوع این هدف، باید منتظر قوانین بسیار دقیق و ریزبینانه از سوی دولتها برای کنترل ارزهای رمزپایه باشیم. در گزارشهایی که از چین منتشر شده، گفته میشود که امکان دارد دولت چین که خود دستور ممنوعیت ارزهای رمزپایه را صادر کرده است، اجازه مبادلات ارز رمزپایه را با قوانین جدید صادر کند.
در مورد روسیه هم همین احتمال وجود دارد که به جای ممنوعیت مطلق، قوانین مورد نیاز ایجاد شوند. شاید دلیل این تغییر جهت در مواضع، نتیجه افزایش پلتفرمهای همتا به همتا بعد از ممنوعیت اعمال شده از سوی چین باشد.
دلیل دیگر، نگاه دولتها به ارز رمزپایه ملی یا غیر ملی به عنوان منبع جدید مالیات است. دولتهای مرکزی ترجیح میدهند حسابها و مبادلات رمزپایه مثل حسابهای بانکی قانونی و قابل کنترل باشند.
افتادن بیت کوین به دست دولتها امکان دارد خشم حامیان اولیه را در پی داشته باشد، اما دارندگان فعلی بیت کوین را خوشحال خواهد کرد.
دلیل این خشم هم مشخص است؛ بیشتر تقاضا کنندگان اولیه بیت کوین کسانی بودند که به دنبال یک ارز غیر قابل کنترل در بازار سیاه بودند؛ اما با گسترش بیت کوین به عموم مشتریان، قرار گرفتن بیت کوین تحت قوانین دولتی آنچنان اهمیتی ندارد.
مصداق آن هم ژاپن است که بعد از ایجاد چارچوبهای مشخص در زمینه مبادله بیت کوین، تعداد خرده فروشان پذیرنده به طور چشمگیری افزایش پیدا کرد.
دولتها تقاضایشان برای کنترل بیشتر را با به وسط کشیدن پای مجرمان، تروریستها و قاچاقچیان مواد مخدر توجیه میکنند؛ البته با توجه به استفاده روز افزون هکرها و مجرمان از بیت کوین، جای نگرانی هم وجود دارد و این یک ترفند خوب برای دولتها است. پس شاید باید منتظر توقف موقت مبادلات همه ارزهای رمزپایه ملی و قانونی بعد از هر حمله تروریستی باشیم.
هنوز دولتها به طور قطعی نمیدانند در مقابل بیت کوین چه مسیری در پیش بگیرند و صرفا شاهد یک رقابت در پذیرش یا ممنوعیت هستیم. اقدام دولت چین یک مثال خوب از ذات غیرمتمرکز بیت کوین است که نشان میدهد هنوز برای دولتها دست نیافتی است.
منبع: پیمنت ۲۴