برداشت خودکار (Direct Debit) نوعی تراکنش مالی است که در آن یک شخص حقیقی به یک شخص حقوقی اجازه برداشت خودکار از حساب بانکی و یا کیف پول خود را میدهد.
به گزارش بانکینا، طی این فرآیند شخص پرداخت کننده وجه، به شخص دریافت کننده وجه این اجازه را میدهد که به صورت خودکار از حساب وی مبلغی را کسر و به حساب خود واریز نماید. برای این منظور پرداختکننده وجه میبایست از طریق بانک خود و یا شرکت ارائه کننده کیف پول خود اجازه برداشت خودکار را به دریافت کننده وجه بدهد. پس از صدور مجوز برداشت خودکار، دریافت کننده میتواند مبالغ صورت حساب کاربر پرداخت کننده مانند هزینه اشتراک ماهیانه، هزینه سرویس دریافتی و … را به صورت خودکار برداشت نماید.
از این رو به این نوع تراکنش مالی pre-authorized debit) PAD) و یا pre-authorized payment )PAP) نیز میگویند. بعد از صدور اجازه برداشت خودکار، این نوع تراکنشها بیشتر به صورت الکترونیکی انجام میشوند. تراکنش برداشت خودکار معمولا برای تراکنشهای تکرار شونده مانند تراکنشهای کارتهای اعتباری، قبوض، شارژ، آبونمان و اشتراک ماهیانه، تراکنشهای خرد مانند خرید اپلیکیشن موبایل، ویدئو، موزیک، فایل، کرایه تاکسی و … استفاده میشود.
در روش برداشت خودکار، پرداخت کننده هر زمان که مایل باشد میتواند این اجازه را از برداشت کننده سلب نماید. همچنین میتواند برای امنیت بیشتر محدودیتهایی بر روی قیمت، زمان و تعداد دفعات برداشت خودکار وضع نماید.
تفاوت تراکنش برداشت خودکار و یا Direct Debit با پرداختهای دورهای منظم توسط پرداختکننده در این است که در روش Direct Debit این دریافتکننده است که فرآیند را شروع کرده و پول را از حساب پرداختکننده برداشت میکند و نه پرداخت کننده.
امکان برداشت خودکار از حساب بانکی در حال حاضر در کشورهای بسیاری از جمله انگلیس، برزیل، آلمان، سوئد، اسپانیا، آفریقا، سوئیس و هلند فعال میباشد. برداشت خودکار یا Direct Debit مطابق قوانین هر کشور طراحی شده است و معمولا فقط در آن کشور قابل استفاده میباشد. تنها مورد استثنا Single Euro Paymeny Area میباشد که امکان تراکنش Direct Debit را از سال ۲۰۱۰ در بین کشورهای حوزه یورو فراهم نموده است. در کشور آمریکاDirect Debit از طریق شبکه پایا (ACH) انجام میشود.
در ایران امکان تراکنش Direct Debit برای حسابهای بانکی وجود ندارد. این نوع تراکنش برای کسب و کارهای دارای میکروپیمنت بسیار حیاتی میباشد و به دلیل عدم پشتیبانی از این نوع تراکنش، تمامی کسب و کارهایی که نیازمند استفاده از این نوع تراکنش هستند مجبور شدهاند یا برای خود کیف پول داخلی (Close Loop) راهاندازی کنند و یا از خدمات ارزش افزوده اپراتورها و یا Direct Operator Billing استفاده نمایند که متاسفانه تاکنون همکاری موفقی در این زمینه بین کسب و کارها و اپراتورها شکل نگرفته است.
از این رو مانیکس برای اولین بار امکان Direct Debit را برای کاربران و پذیرندگان خود فراهم نموده است. در این روش مشتریان یک کسب و کار به کسب و کار این اجازه را میدهند که هزینه استفاده از خدمات، اشتراک ماهیانه و … را به صورت خودکار از کیف پول مانیکس مشتریان برداشت نمایند. در این حالت در واقع مانیکس خدمات کیف پول را به صورت سرویس SAS و کاملا رایگان در اختیار کسب و کارها قرار میدهد.
با استفاده از مانیکس، نه تنها کسب و کارها نیازی به پیادهسازی ماژول داخلی کیف پول و اعتبار ندارند و میتوانند از سرویس مانیکس استفاده کنند، کاربران آنها نیز نیازی به شارژ اعتبار خود نزد سرویسها و کسب و کارهای مختلف ندارند. در این روش کاربر سپرده خود را در کیف پول مانیکس ذخیره میکند و تمامی اپلیکیشنهای دیگر، هزینه خدمات و اشتراک کاربران خود را از کیف پول مانیکس کاربر مورد نظر برداشت میکنند.
منبع: پرداخت برتر