به گزارش بانکینا، ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در مراسم افتتاحیه هفتمین همایش نظامهای پرداخت و بانکداری الکترونیکی در مرکز همایشهای بینالمللی برج میلاد، اظهار کرد: واگذاری امور مرتبط به فناوری به یک واحد جداگانه و تفویض تصمیمگیری برای عملیاتی شدن فناوری در یک بانک باید به رویکردی همهجانبه برای بهرهبرداری از حداکثر منافع و مواجهه راهبردی با تاثیرات فناوری تحول یابد. سامانههای پرداخت و تسویه که سالها در بسترها، استانداردها و ساختارهای جاافتاده مسیر تکاملی خود را طی میکر، با امواج چندگانه فناوریهای نوین، مشتمل بر شبکههای اجتماعی، ابزارهای هوشمند، پردازش ابری، زنجیره بلوکی و دفاتر توزیع شده روبرو شدهاست.
وی پذیرش هوشمندانه و کنشی فناوری را مستلزم تغییر در نگرش سیاستگذار و صاحبان و مدیران کسبوکار دانست و گفت: مدیران بانکها و موسسات مالی باید بیش از پیش، آگاهی و شناخت دقیقی نسبت به ماهیت تغییرات فناوریمحور و اثرات آن بر بانکها کسب کنند و به صورت مستقیم در تصمیمات راهبردی مشارکت داشتهباشند. نگاهی به شواهد و تجربیات بینالمللی نشان میدهد که در چند سال آینده نظام پولی و بانکی نیز با تغییراتی روبرو میشود که پیش از این بخشهایی نظیر نشر و اطلاعرسانی و ارتباطات را زیر و زبر کردهبود.
سیف خواستار انطباق سیاستگذار در تدوین الگوهای سیاست، مقررات و نظارت بر آنها با فضای فناوریمحور شد و گفت: در عصری که ابداعات و نوآوریها تغییرات را به صورت روزانه در فضای اجتماعی و اقتصادی رقم میزنند، ایستایی، تکیه بر فرایندهای قدیمی بررسی و اظهارنظر و دیدگاههای قیاسی بیفایده است. ادامه این رویکرد با انفعال سیاستگذار، نقش آن را به کنشگری بیتاثیر و تشریفاتی بدل میکند. بدیهی است با کنار ماندن سیاستگذار از سیر تحولات، هرجومرج و آسیبهای ناشی از آن کلیت اقتصاد را با تهدیدات جدی روبرو میکند.
وی درباره فینتکها گفت: موضوع روز جهان و ایران در حوزه پولی و بانکی، ظهور فناوریهای مالی یا پدیده فینتک است. فناوریهای مالی فرصتها و افقهای جدیدی را برای بهرهگیری حداکثری از امکانات فناوری در نظام مالی فراهم میکند. از سویی دیگر، دو جنبه اساسی در فناوریهای مالی، نوآوری در کیفیت و دسترسپذیری خدمات و محصولات موجود و تحول در ماهیت خدمات و محصولاتی است که پیش از این به صورت سنتی در انحصار بانکها و موسسات مالی بزرگ بود. این دو جنبه، دو محور مختصاتی را تشکیل میدهند که نقشه تغییرات فناوری در سپهر صنعت مالی را ترسیم میکنند.
وی افزود: تغییر مهم دیگر، ادغام و ترکیب شدن بخشهای مختلف بازارهای مالی و ارایه محصولات و خدمات ترکیبی است. بانک مرکزی با توجه به تحولات فناوریهای نوین، رویکرد نسبتا جدیدی را برای سیاستگذاری و ترسیم نقشه بازار پول در پیش گرفتهاست. الگوی جدید مبتنی بر چرخهای دایم از فرایند رصد، سیاست و مراقبت است که با تعامل و مشارکت ذینفعان بازار و فناوران مالی صورت میپذیرد. در سپهر فناوری مالی، هیچ تغییر و نوآوری قابل پیشبینی قطعی نیست و لذا سیاستگذار نیز باید از قالب خود خارج شود و پویایی بازار را در فرایند مقرراتگذاری خود وارد کند.