افزایش نگاهها به بیت کوین و دیگر ارزها سبب ایجاد رشد ارزش آنها شد. این رشد بیسابقه، باعث مشارکت بازیگرانی از سایر بازارها شد. سرمایهگذارها وارد این صنعت شدند
به گزارش بانکینا، سال ۲۰۱۷ برای ارزهای دیجیتال، سالی بود که ارزش بازار در طی یک روز تغییر میکرد. جدای از روند صعودی بازار، اما ارزش آن به شدت به نوسانات قیمت واکنش نشان میداد. با اینکه بخشی از این نوسانات مربوط به مدل کنونی ارزهای دیجیتال و این واقعیت است که همچنان به این سکهها به عنوان گزینهای برای سرمایهگذاری نگاه میشود اما یک سری عوامل خارجی هم بودند که باعث تغییر قیمتها میشدند. تاثیر قانون گذاری روی قیمت ارزهای دیجیتال را در این مقاله دنبال خواهیم کرد.
افزایش نگاهها به بیت کوین و دیگر ارزها سبب ایجاد رشد ارزش آنها شد. این رشد بیسابقه، باعث مشارکت بازیگرانی از سایر بازارها شد. سرمایهگذارها وارد این صنعت شدند. هر چند دولتها و سایر بازیگران بینالمللی در این صنعت همچنان نقش خود را حفظ کردهاند. به خصوص اگر نگاهی به تلاشهای آنها برای نظارت روی این بازار در گذشته بیندازیم.
یک نمونه مهم که میتواند نشان دهنده تاثیر قانون گذاری روی قیمت ارزهای دیجیتال باشد، قانون «داد–فرانک» است. این قانون که سال ۲۰۱۰ بعد از بحران مالی آمریکا به تصویب رسید، محدودیتهایی را روی سپردههای بانکی اعمال میکرد. این قانون، موسسات مالی را مجبور میکرد برای رسیدن به نرخ بالاتر سرمایه، از فعالیتهای خود در بازار بعضی داراییها بکاهند. نتیجه آن کاهش سپردههای بازار و به تبع آن ضربه زدن به فرایند انتخاب قیمتها بود. اثر آن به خصوص در بازار اوراق قرضه مشهود است که به اندازه بازار ارز یا سهام از قابلیت نقد شوندگی خوبی برخوردار نیست. در نتیجه به جای تغییر خطی قیمتها، شاهد نوسانات شدید در این بازار بودیم.
جدای از نیت خوبی که از وضع قوانین وجود دارد اما ارزش بازار ارز دیجیتال همچنان به خوشبینی و سفتهبازی وابسته است. به همین دلیل، تغییرات ناگهانی میتوانند حداقل در کوتاه مدت روی قیمتها اثر بگذارند. با نگاهی به سال گذشته میتوانیم چندین مثال کوچک را مشاهده کنیم.
هر چند اثر بلند مدت آنها، چندان روشن نیست چرا که مدت زمان زیادی از وضع این قوانین نمیگذرد. البته شاید این قوانین منجر به ثبات بیشتر بازار در آینده شود اما سوالات زیادی که در این مورد مطرح میشود، نشان میدهد که این نظارتها چقدر میتوانند اثرگذار باشند و تا چه اندازه در آینده قیمتها اثر بگذارند.
چرا قوانین روی قیمتها اثر میگذارند
رشد اولیه قیمتها در بازار، ناشی از یک محیط بدون نظارت بود. حتی با وجود نگاه دقیقتر رسانهها و سرمایهگذارها به بازار، نهادهای نظارتی و بازیگران بینالمللی همچنان از عمل کردن دوری میکنند و قیمتها نیز به رشد خود ادامه میدهند.
با اینکه نهادهای نظارتی در سال ۲۰۱۷ اولین تلاش خود را برای مهار بازار انجام دادند اما ارزهای دیجیتال در طی ۱۰ سال گذشته بدون نظارت به رشد خود ادامه داده بودند. برای نهادهای نظارتی، این رشد دیوانهوار، به معنای ورود هر چه بیشتر آنها به بازار بود. تاثیر قانون گذاری روی قیمت ارزهای دیجیتال در هر صورت باید نتیجهای را در بر میداشت. نتیجه به ظاهر کاهش قیمتها بود اما نتیجه اصلی آن احتمالا در آینده مشخص خواهد شد.
این روند، بیشتر به لطف رشد بازار عرضه اولیه سکه (ICO) بود که برای شرکتهای بلاک چین، سرمایه جمعآوری میکرد. در سال ۲۰۱۷، شرکتهای جدید بلاک چین توانستند تا ۴ میلیارد دلار را جمعآوری کنند و این موضوع باعث جلب توجه کمیسیون اوراق بهادار آمریکا (SEC) شد. البته این فرایند جذب سرمایه بدون مشکل هم نبود. یک سری کلاهبرداریها صورت گرفت که نشان دهنده وضعیت بدون قانون موجود بود.
هارتج ساوهنی موسس شرکت بلاک چین و قرارداد هوشمند (Hosho) که قراردادهای هوشمند زیادی را مورد بررسی قرار داده میگوید:
در حال حاضر هیچ نوع نظارتی وجود ندارد که استانداردهای لازم را برای شرکتهای فعال در اکوسیستم بلاک چین اعمال کند.
تعداد حملات سایبری موفق و نفوذهای اطلاعاتی نیز نشان دهنده ضعف امنیتی شرکتهای زیادی است که همچنان وضع کنونی بدون نظارت را ترجیح میدهند که خود عامل بزرگی در نوسانات قیمتی است.
پروژههای پیچیده و خوب در اکوسیستم بلاک چین قویتر میشوند و به خاطر محیط نظارتی از حمایت سرمایهگذارها برخوردار میشوند.
شفاف بودن قانونها بهتر از نداشتن آنها است. کشور جبل الطارق یک نمونه خوب در این مورد است که موضع خود را در زمینه بلاک چین روشن کرد و باعث هجوم شرکتهای بین المللی به این منطقه شد.
محیط بدون قانون بازار ارزهای دیجیتال باعث اثرات روانی زیادی روی سرمایهگذارها شده است. ماهیت غیر متمرکز و نبود ساختار قانونی در این بازار، باعث شده تا خیلیها، این نهادهای نظارتی را به عنوان مانعی در راه رشد انفجاری و نوسانات قیمتی بازار ببینند که تبدیل به بخش ثابت این صنعت شده است.
تاثیر قانون گذاری روی قیمت ارزهای دیجیتال
نتیجه این شده که بازار به اخبار به شدت واکنش نشان میدهد و سرمایهگذارها به قصد خرید یا فروش به بازار هجوم میآورند. این موضوع سبب ایجاد ناپایداری در قیمتها و تغییر ارزش آنها شده است. به عنوان مثال بیت کوین در واکنش به خبر بازرسیهای داخلی صرافی (Coinbase) در مورد وقوع اعمال مجرمانه برای دستکاری بازار توسط کارمندانش، نصف ارزش خود را از دست داد. در ادامه با نمودارهای زیر همراه باشید تا با تاثیر قانون گذاری روی قیمت ارزهای دیجیتال بیشتر آشنا شوید.
اخیرا، قیمت اغلب ارزهای دیجیتال بعد از شایعه ممنوعیت معامله ارزهای دیجیتال در کره جنوبی، کاهش یافت.
نتیجه این خبر ۱۵ درصد کاهش ارزش بیت کوین و کاهش ۲ رقمی ارزش سایر ارزهای بازار مثل اتریوم، رپیل، لایت کوین و … در ظرف چند ساعت بود.
البته تمام قوانین نظارتی اثر منفی روی بازار ندارند. بعد از اینکه دولت کره جنوبی لحن خود را نسبت به این بازار عوض کرد، این ارزها دوباره ارزش خود را بازیافتند و رشد بیشتری هم پیدا کردند.
حتی قبل از این خبر، استقبال ژاپن از ارزهای دیجیتال باعث رسیدن قیمت بیت کوین به بیشترین رکورد آن شد.
ماه سپتامبر بعد از رسیدن قیمتها به ۳۰۰۰ دلار که در واکنش به خبر ممنوعیت ارزهای دیجیتال در چین رخ داد، دوباره قیمتها شاهد ۹۶ درصد افزایش و رسیدن آن به ۵۸۵۵ دلار بود. خبر پذیرش بیت کوین به عنوان یک روش پرداختی در ژاپن سبب این رشد شد.
آویا آریکا مدیر شرکت حقوقی (Porat) که در زمینه بلاک چین فعالیت میکند در مورد محیط نامطمئن نظارتی میگوید:
برخلاف چیزی که فکر میکنید، تاثیر قانون گذاری روی قیمت ارزهای دیجیتال سبب شکوفا شدن قیمتها میشود. عدم نظارت کامل و یا ممنوعیت کامل این بازار، اثر منفی روی آن میگذارند. وقتی یک کاربر یا سرمایهگذار نمیداند که چطور از او مالیات گرفته میشود یا حتی در مورد قانونی بودن خرید این ارزها، شک و تردید دارد، یا به طور کل دور بازار را خط میکشد یا اینکه دست از سرمایهگذاری مجدد برمیدارد. این رفتارها سبب ایجاد روند نزولی در بازار میشود.
اما وقتی مقامهای ناظر، مسیر را روشن میکنند، سرمایهگذارها و کاربرها در مورد استفاده از این ارزها، مطمئنتر میشوند. به طور کلی فکر میکنم اگر حوزه قضایی و قوانین در این مورد روشن باشد، پذیرش و پایداری ارزهای دیجیتال بیشتر خواهد شد.
همچنین معرفی ارزهای دیجیتال به بازارهای سنتی نیز راه همواری را در پیش نداشته است. وقتی بازار (CBOE) اعلام کرد که قراردادهای آتی بیت کوین را به سرمایهگذارها عرضه میکند، این بازار به خاطر تغییرات شدید قیمتی مجبور شد ۳ بار روند معاملات را متوقف کند.
در کل، احساسات کاربرها هنوز میتواند توانایی این ارزهای دیجیتال را در حفظ ارزش خود، زیر سوال ببرد و واگرایی ارزهای دیجیتال از دنیای سرمایههای حقیقی مثل طلا باعث شده تا واکنشهای احساسی و سفتهبازی اثر خیلی زیادی روی نوسانات قیمتی داشته باشد.
چشم انداز بلند مدت همچنان مبهم است
حتی با وجود افزایش توجهها به این بخش بازار، اما ارزهای دیجیتال برای خیلی از ناظران بازارهای مالی یک راز باقی مانده و تمام تلاشهای آنها برای پیشبینی آینده قیمتها با شکست مواجه میشود. با اینکه ۱۰ سال از معرفی این ارزها به بازار میگذرد اما آنها هنوز در دوران کودکی خود به سر میبرند. نهادهای نظارتی، فقط همین چند وقت اخیر است که به فکر محدود کردن بخشهای خطرناک این بازار افتادهاند. تاثیر قانون گذاری روی قیمت ارزهای دیجیتال را در آینده بیشتر مشاهده خواهیم کرد.
اغلب میدانند که بلاک چین یک بخش مهم از آینده است اما نظارت روی بخش بزرگی از بازار باعث سرکوب بخش بلاک چین بازار نیز شده است.
همچنین عرضه اولیه سکه (ICO) نیز یک نگرانی بزرگ برای دولتها و مقامهای نظارتی است چرا که ظرفیت زیادی برای کلاهبرداری، دزدی، هک شدن و سایر اعمال مجرمانه در آنها وجود دارد.
عمر کوتاه این بخش، کار مشخص کردن اثر بلند مدت قوانین نظارتی را روی آینده این بازار دشوار میکند. حتی بعد از بیشترین نوسانات قیمتی، قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال خود را اصلاح کرده است. اثر واقعی قوانین نظارتی در سطح جهان در حال روشن شدن است اما تصویر کلی همچنان مبهم است.
سال ۲۰۱۸ نقش مهمی در نشان دادن اثر نهادهای نظارتی روی بازار خواهد داشت. در همین حال، سرمایهگذارها باید هشیار باشند و به فکر ورود نظارتهای بیشتر به بازار باشند که احتمالا باعث تغییرات شدید قیمتی در کوتاه مدت میشود. همچنین باید بدانند تفسیر استراتژیهای بلند مدت در بهترین حالت، یک حدس و گمان بیشتر نخواهد بود.
منبع: پیمنت ۲۴