صنعت بانکداری و پرداخت یک از حوزههایی است که به واسطه ماهیت خدمات، نرخ استفاده از این خدمات در جامعه، سبک زندگی مردم، خدمات دولت الکترونیک و غیره دچار تغییرات بنیادی شده است.
به گزارش بانکینا به نقل از روابط عمومی گروه فن آوا، دکتر حمید رضا نائینی عضو هیئت مدیره و مدیر اقتصادی و برنامه ریزی گروه فن آوا در یادداشتی به تحولات سالهای آتی صنعت پرداخت اشاره کرد.
امروزه با توجه به نرخ فزاینده گرایش مردم به سمت خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات، رشد چشم گیری در این حوزه شاهد هستم. صنعت ICT در حوزه های مختلف از قبیل سخت افزاز، نرم افزار، خدمات IT، ارتباطات و ارتباطات مخابراتی زیرساختی جهت تسهیل خدمات و افزایش دسترس پذیری آنها در حوزه های مختلفی فراهم می آورد. حوزه های مختلفی از قبیل خرده فروشی، خدمات مالی، حمل و نقل، توریست ، سلامت، خدمات عمومی و غیره به لطف راه حل هایی که صنعت ICT در اختیار آنها قرار می دهد، رشد چشم گیری در سال های اخیر داشته اند. در این بین صنعت بانکداری و پرداخت یک از حوزه هایی است که به واسطه ماهیت خدمات، نرخ استفاده از این خدمات در جامعه، سبک زندگی مدرم، خدمات دولت الکترونیک و غیره بیش از سایر حوزه ها دچار تغییرات بنیادی بوده و نقش خدمات حوزه ICT در این روند رو به رشد به شدت احساس می شود.
طبق پیش بینی های US Federal Reserve، سهم پرداخت های موبایل نسبت به سایر روش های پرداخت رشد چشم گیری داشته به صورتی که تا سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۱۸، ۱۴۶% رشد خواهد کرد. این در حالی است که مجموع تراکنش سایر روش های پرداخت ۳۵% رشد خواهند یافت. همچنین طبق گزارش موسسه شاپرک در سال ۱۳۹۵، در کشور ایران مردم تمایل بیشتری به ترتیب به پرداخت از طریق پایانه های فروش و موبایل دارند این درحالی است که نرخ استفاده از درگاه های پرداخت اینترنتی حال کاهش بوده و در سال های آتی نیز این روند ها ادامه خواهد داشت.
با توجه به نقش الگوهای رفتاری مصرف کنندگان بر صنعت پرداخت و با توجه به رشد سنی گروه های کمتر از ۴۰ سال و گرایش این قسم از مردم به استفاده از روش های نوین پرداخت، شاهد تغییرات بنیادی در نرخ نفوذ روش های نوین در این صنعت خواهیم بود. گروه های سنی جوان تمایل بیشتری به استفاده از روش های نوین پرداخت داشته و ریسک تجربه روش های جدید پرداخت دیجیتالی را ساده تر می پذیرند که این مهم منجر به تحول خدمات بانکداری و پرداخت جهت همگام بودن با مشتریان خود خواهد بود.
استفاده از روش های داده کاوی و آنالیز اطلاعات منجر به شناخت دقیق تری از الگوهای رفتاری مصرف کنندگان شده و این امر منجر به تغییرات زیربنایی در نحوه ارائه خدمات در کلیه صنایع در راستای توسعه تجربه مشتریان به روش های نوین پرداخت و بانک داری می گردد.
با توجه به نرخ رشد استفاده از گوشی های هوشند و سادگی استفاده از این ابزار در در فرایندهای پرداخت، رشد چشم گیری در پرداخت های موبایلی خواهیم داشت. طبق پیش بینی های انجام شده، نزدیک به یک چهارم مشتریان از کیف پول الکترونیکی در بستر گوشی های همراه، پرداخت های خرد خود را انجام خواهند داد.
ارائه پاداش های پرداخت های الکترونیکی، مشتریان را به استفاده از این روش های نوین پرداخت ترغیب می نماید. طبق بررسی های انجام شده، ۶۶% مشتریان جهت کسب پاداش پرداخت الکترونیک، حاضر به تغییر پایانه های فروش هستند. یک قدم فراتر، نیمی از این افراد، به سادگی حاضر به ارائه اطلاعات خود در باشگاه مشتریان جهت دستیابی به پاداش های پرداخت خود هستند که این مهم خود منتجر به کسب و کارهای جدیدی در رفتارشناسی، تحلیل اطلاعات مشتریان و شخصی سازی پاداش های ارائه شده، خواهد شد.
توسعه شبکه های پرداختی از طریق همکاری موسسات مالی بانکی و غیر بانکی منجر توسعه اکوسیستم پرداخت شده که با توجه به توسعه دسترس پذیری مشتریان به خدمات پرداخت، منجر به افزایش رضایت مشتریان خواهد شد. همکاری موسسات پرداخت، به جای ارائه خدمات در بستر های جزیره ای و مستقل، منجر به شکل گیری تشکل هایی در نظام های پرداخت خواهد شد.
شکل گیری شرکت های نوپایی با استفاده از نوآوری در کسب و کارها و استفاده از تکنولوژی های نوین مالی منجر به افزایش نرخ پرداخت های الکترونیکی و موبایلی شده است. خلق راهکارهای نوین در کسب و کارهای مختلف توسط شرکت های چابک نوپا رشد نرم افزارهای موبایلی و به طبع آن پرداخت های موبایلی را به ارمغان خواهد آورد. در سال های آتی، شرکت های پرداخت در نقش شتاب دهنده شرکت های نوپا خواهند شد تا زمینه را در جهت ارائه راه کارهای نوین پرداخت فراهم کنند.
در روش های پرداخت سنتی، مشتریان توسط مجموعه ای از اعداد روی کارت یا داده های ذخیره شده در مراکز داده شناسایی می شدند، ولی با ظهور کارهای EMV، تراکنش ها توسط روش های کدگذاری بر تراکنش ها در راستای امنیت بیشتر تراکنش ها تغییر پیدا کرد. استفاده از روش های رمزنگاری، منجر به خلق روش های پرداخت از قبیل Blockchain خواهند شد. همچنین مفاهیم جدیدی از قبیل واقعیت افزوده(AR)، اینترنت اشیاء (IOT) و روش های تشخیص هویت بیومتریک منجر به تغیراتی در فرایندهای پرداخت خواهند شد.
صنعت پرداخت تغییرات بنیادینی در زیرساخت های کارت های اعتباری و ترمینال های پرداخت جهت تسریع فرایند پرداخت انجام خواهند داد. امروزه پرداخت ها در پایانه های فروش به صورت آنلاین و بین فردی در بستر نرم افزارهای موبایل انجام می گیرد. صنعت پرداخت تغییرات سریعی به واسطه شرکت های پرداخت نوین در ارائه خدمات بین افراد (P2P)، بین افراد و کسب و کارها (P2B) و بین کسب و کارها (B2B) خواهد داشت. در نهایت هر فرد قادر خواهد بود در هر زمان و هر لحظه ای که بخواهد، پرداخت خود را انجام دهد.
با توجه افزایش استفاده از خدمات فناوری اطلاعات وارتباطات در صنعت پرداخت، اهمیت امنیت در فرایندهای پرداخت افزایش پیدا خواهد کرد. با توجه به رشد احتمالی تقلب ها در فرایندهای پرداخت و نوآوری کلاهبرداران در روش های جدید تقلب، شرکت های پرداخت می بایست سرمایه گذاری زیادی در فرایندهای کشف و خنثی سازی تقلب انجام دهند. در این راستا، شرکت های ارائه دهنده خدمات امنیت اطلاعات در دوره آتی رشد چشم گیری خواند داشت.
در نهایت، زیر ساخت های کنونی صنعت پرداخت که بر اساس روش های سنتی شکل گرفته اند، می بایست خود را با تحولات آتی همگام سازند. به روز رسانی و جایگزینی زیرساخت های پرداخت امری اجتناب ناپذیر است. از این رو که شرکت های پرداخت جهت افزایش توان رقابتی یا حتی حفظ بقاء، می بایست خود را با آخرین تحولات این صنعت که نشات گرفته از نیاز مشتریان و رشد فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی است، همگام سازند.
در جمع بندی خلاصه، این طور می توان ذکر کرد که نرم افزارهای موبایلی پرداخت، تکنولوژی های جدید از قبیل IOT و AR در فرایند پرداخت، داده کاوی و آنالیز اطلاعات، نوآوری در فرایندهای پرداخت، کیف پول الکترونیک ، امنیت اطلاعات و از همه مهمتر توجه به نیاز مشتریان، موضوعاتی است که صنعت پرداخت را در سال های آتی دستخوش تغییراتی خواهد کرد.