در آخرین روز کاری هفته گذشته درست زمانی که همه در فکر تعطیلات و استراحت سه روزه آخر هفته بودند، دورهمی فینتکهای ایرانی برگزار شد. این نشست که چند ماهی است شکل گرفته در روز پانزدهم شهریور برای هشتمین بار میزبان فعالین عرصه فینتک بود.
به گزارش خبرنگار بانکینا، قرار بود ساعت ۵ عصر نشست آغاز شود و برخی از مهمانان زودتر از موعد مقرر خود را به محل برگزاری نشست رسانده بودند. ساعت ۱۷ شد و در این زمان دو سه ردیف اول سالن آمفی تئاتر دانشگاه امیر کبیر پر شده بود اما کم کم پس از گذشت زمان نه چندان زیادی بر تعداد صندلیهای پر سالن افزوده شد. افرادی که در سالن حضور داشتند سرگرم مطالعه بروشورهای فینووا بودند که قبل از حضور مهمانان بر روی صندلیها قرار داده شده بود.
نگاهی به این افراد نشان میداد که همگی سنی کمتر از چهل سال و چه بسا کمتر از ۳۵ سال دارند. دور از انتظار هم نبود که فعالان عرصه استارتاپهای مالی، جوانانی تحصیل کرده و با انگیزه باشند. دیگر نکتهای که در این جمع به چشم میخورد حضور کمرنگ خانمها بود بطوریکه تعداد آنها کمتر از انگشتان یک دست بود.
خوشبختانه برخلاف اکثر مراسمها، تاخیر در شروع برنامه زیاد طولانی نشد و پس از چند دقیقهای که به بررسی حضار و فضای کلی مراسم گذشت علی فارمد بنیانگذار فینتاک بیمقدمه به پشت تریبون رفت. در این لحظه بود که هشتمین نشست استارتاپهای مالی ایران یا همان فینتکها رسما آغاز شد.
کسانی که در فضای فینتک کشور فعال هستند میدانند که علی فارمد جوانی دهه شصتی است که در حوزه استارتاپی بسیار فعال است و تجربه بنیانگذاری یا مشارکت در راهاندازی چند استارتاپ را دارد که یکی از مهمترین آنها حسابیت است. فارمد به رسم سخنرانان رسمی، به سخنرانی طولانی و استفاده از جملات خشک و اتوکشیده نپرداخت.
فارمد صحبتهای خود را با خوشآمدگویی به حضار آغاز کرد و اشارهای به نشستهای فینتاک و هدف آنها داشت. سپس به موضوع این جلسه یعنی امنیت فضای تبادلات مالی پرداخت و ضمن معرفی مهمان نشست اعلام کرد که برخلاف رویه مرسوم فینتاک، در این جلسه ابتدا میزبان سرهنگ نیک نفس هستیم و تیم سازی را به پایان نشست منتقل میکنیم.
علی فارمد در پایان صحبت های خود از میلاد جهاندار درخواست کرد که بهعنوان دبیر انجمن فینتک ایران چند دقیقهای صحبت کند. میلاد جهاندار همان بنیانگذار فینتک باهمتا است که چند ماهی است با کمک همتیمیهای خود انجمن فینتک ایران را راهاندازی کرده است و بدنبال آن است که از این طریق مشکلات و دغدغههای فین نکهای ایرانی را پیگیری کند.
میلاد جهاندار نیز همچو فارمد وارد لفاظیهای مرسوم نشد و از جایگاه دبیر انجمن فینتک صحبتهای صمیمانه و مختصری با فعالین فینتک داشت. جهاندار در ابتدا اشارهای به جلسه قبلی فینتاک داشت و از حال و روز آن روزهای فینتک های ایرانی گفت. وی با بیان اینکه نشست قبلی فینتاک زمانی برگزار شد که چهار استارتآپ فینتکی فیلتر شده بودند و در آن جلسه اعلام کردیم اقدامات رفع فیلتر انجام شده است گفت: «در طول این مدت، انجمن فینتک با رگولاتوری جلساتی برگزار کرد و درباره مرزهای فعالیت فینتکها گفتگوهایی انجام داد. تمرکز ما در حال حاضر روی این است که از الزام برای دریافت مجوز فاصله بگیریم و رگولاتور چارچوب قانونی تعیین کند و استارتآپهای فینتکی در محدوده این چارچوب فعالیت داشته باشند.»
او در ادامه به مسئولیت ناشی از فعالیتهای پذیرندهها و نظر رگولاتور پیرامون آن پرداخت و به تلاشهایی که برای ساماندهی این موضوع انجام شده است اشاره کرد. جهاندار گفت: مشکل ما این است که هماکنون مسئولیت پذیرندگان خطا کار را برعهده ما گذاشتهاند که این موضوع صحیح نیست. شورای عالی فضای مجازی برای ساماندهی فضای مجازی دستورالعملی صادر کرد که براساس آن مسئولیت فعالیت کاربر از پلتفرم جداست و این کار درستی است.
جهاندار در پایان به ایجاد بلک لیست در انجمن فینتک ایران اشاره کرد و گفت: «این انجمن به این نتیجه رسیده است که باید با شناسایی کاربرانی که خلاف قانون عمل میکنند و عدم ارائه سرویسهای فینتکی به آنان مانع فیلتر شدن فینتکها شوند. از همین رو در انجمن فینتک بلک لیست طراحی شده است تا از فعالیتهای مجرمانه پیشگیری شود اکنون تا اندازه زیادی بلک لیست عملیاتی شده و این آرزو در حال تحقق است».
پس از این مقدمه، بخش اصلی نشست آغاز شد و سرهنگ نیک نفس بهعنوان رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا به روی سن رفت. نیک نفس با چهرهای آرام و مصمم صحبتهای خود را آغاز کرد و مقدمهای کوتاه گفت تا پس از آن به گفتوگو با فعالین فینتک بپردازد.
ایشان صحبتهای خود را با برجسته کردن اهمیت امنیت در حوزه فینتکها آغاز کرد و گفت: «برآیند اینترپل این است که تا سال ۲۰۲۰ انفجار جرایم سایبری خواهیم داشت. بنابراین همان اندازه که دغدغه توسعه فضای مجازی را داریم، باید دغدغه امنیت آن را هم داشته باشیم»
اما بخش اصلی صحبتهای رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری پلیس فتا جایی بود که از نگاه خود و پلیس فتا به فینتکها و استارتاپها در کشور گفت. تاکید ایشان بر ضرورت فعالیت استارتاپها و نادرستی ایجاد محدودیت بیجا برای این استارتاپها و نیز نقل تجارب و مصادیقی از نقشآفرینی پلیس فتا در تغییر نگاه مدیران کشور به استارتاپها حضار را به وجد آورد.
سرهنگ نیک نفس با نگاه منطقی و مثبتی که به استارتاپها و بخصوص فینتکها داشت و صحبتهایی که در این مورد کرد باعث شد که فعالین عرصه فینتک دلگرم و با انگیزهتر از قبل شوند. بطوریکه برخی از آنها در صحبتهای خود در بخش پرسش و پاسخ به این موضوع اشاره کردند و از این نگاه مثبت پلیس تشکر و قدردانی کردند.
اما هر چه از این نشست میگذشت بر حذابیت و حرارت آن افزوده میشد. مجری برنامه پس از مطرح کردن چند سوال با بیان اینکه بنا بر این است که این نشست به صورت تعاملی باشد از سایر سوالات خود صرف نظر کرد و از حضار خواست تا سوالات خود را مطرح کنند. حضاری که به نظر میرسید همگی دارای تجارب ارزندهای در حوزه استارتاپهای مالی و فینتکها هستند و برخی از آنها بنیانگذاران و مدیران فینتکهای ایرانی بودند.
با توجه به تجارب و سوابق افراد حاضر در نشست و دغدغههایی که داشتند سوالات بسیار مهم و کاربردیای مطرح شد. هر کس که میکروفن در دست میگرفت دلی پر از درد و سری پر از سوال داشت. با اینکه مجری تلاش میکرد سوالات به اختصار مطرح شوند و فرصت بیشتری برای سوال و جواب باشد اما هر کس که برمیخواست از تجارب تلخ و شیرین خود و راهکارهای بهتر شدن وضعیت فینتکها میگفت.
سرهنگ نیکنفس با اینکه باید زودتر جلسه را ترک میکرد اما با حوصله به تمام سوالات جواب داد. حدود بیست دقیقهای هم بیشتر از وقتی که قول داده بود در بین فینتکیها ماند و با شنیدن صحبتها و سوالات آنها به دغدغههای آنها پاسخ داد. هر چند زمان این پرسش و پاسخ چندان طولانی نبود و سوالات و موضوعات زیادی فرصت مطرح شدن نیافتند اما موضوعات بسیار مهمی نیز مطرح و بررسی شدند.
مصادیق و راههای احراز هویت پذیرندهها، تعدد ذینفعان، تعامل فینتکها و پلیس در هنگام وقوع جرم، مشکل عدم وجود رویههای مصوب و ابلاغی، برخورد متفاوت پلیس فتای استانها با فینتکها و نبود رویه ثابت، لزوم شکل گیری جلسات تعاملی بین کارشناسان پلیس فتا و فینتکها، ضرورت شکلگیری پنجره واحد، تعدد مراجع حقوقی و قضایی مرتبط با فینتکها، نامشخص بودن وضعیت مجوزها، زمانبر بودن انجام تغییرات و پیادهسازی راهکارها و ضرورت پذیرش ریسک توسط فینتکها از جمله موضوعاتی بودند که در این بخش مطرح شدند.
در پایان نیز با توجه به سوالات بسیاری که فرصت مطرح شدن نیافتند و نیز با توجه به اهمیت امنیت تبادلات مالی مقرر شد که در فرصت دیگری نیز سرهنگ نیک نفس در دورهمی استارتاپهای ماالی حضور پیدا کند و این گفتگوها ادامه یابد.
در اینجا بود که عکس یادگاری هشتمین دورهمی استارتاپهای مالی با حضور تمام حضار گرفته شد و به بهانه پذیرایی گعدههای چند نفرهای برای گفتوگو و آشنایی بیشتر فینتکیها با هم شکل گرفت. در بیرون سالن هر گوشه ای را که نگاه میکردی چند جوان پرانگیزه در حال صحبت با یکدیگر و بیان دغدغهها و تجارب خود بودند.
اینگونه بود که هشتمین دورهمی استارتاپهای مالی ایرانی به پایان رسید و فینتکیها با انگیزهتر از قبل و به امید برطرف شدن مشکلات و مهیا شدن بسترهای فعالیت خود به استقبال تعطیلات سه روزه عید رفتند.