اتریوم از ابتدای عرضه تا به امروز رشد بسیار خوبی را تجربه کرده است. اما هر ارز رمزپایهای که چنین رشدی را تجربه میکند، مدتی طول نمیکشد که اصطلاح حباب قیمتی پیرامون آن شنیده میشود.
به گزارش بانکینا، اتریوم (Ethereum) یا به عبارت صحیحتر، واحد پولی مرتبط به آن یعنی اتر (Ether) از ابتدای عرضه تا به امروز رشد بسیار خوبی را تجربه کرده است. البته هر ارز رمزپایهای که چنین رشدی را تجربه میکند، مدتی طول نمیکشد که اصطلاح حباب قیمتی پیرامون آن شنیده میشود. بسیاری از بازیگران حاضر در صنعت ارزهای دیجیتال در مورد افزایش سریع ارزش ارزهای مجازی و دیجیتال و تسلط بیت کوین در این بازار ابراز نگرانی کردهاند و گمان میکنند کاهش ارزش آنها اجتناب ناپذیر است. گفتنی است ارزش اتر در روزهای اخیر باز هم شاهد رشد قیمتی بوده و به ۲۹۴ دلار رسیده است.
برای این که بتوانیم به طور صحیح ارزیابی کنیم آیا افزایش قیمت اتریوم حباب است یا خیر اول باید ببینیم حباب قیمتی چیست، سپس تحلیل کنیم که آیا افزایش قیمت اتر در سال ۲۰۱۷ به دسته بندی حباب قیمتی مربوط خواهد شد یا خیر؟
حباب قیمتی چیست؟
اکثر ما با اصطلاح حباب در دنیای اقتصاد آشنا هستیم مشهورترین نمونههای آن حباب (dot-com bubble) در اواخر دهه ۹۰ و کاهش بی سابقه قیمت بازار مسکن در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ است.
در واقع به رشد سریع قیمت یک دارایی و سپس افت قیمت شدید آن حباب قیمتی گفته میشود. این اتفاق زمانی میافتد قیمت یک دارایی بر اساس حدس و گمان بی از اندازه ارزش پایه آن رشد میکند. در این مرحله هر اتفاقی میتواند در تغییر رفتار سرمایهگذاران نقش داشته باشد و آنها را به فروختن یکباره دارایی ترغیب کند. این امر در نهایت به کاهش شدید قیمت میانجامد و باعث میود قیمت آن به ارزش پایه آن نزدیک شود.
آیا افزایش قیمت اتر هم حباب است؟
ارزش ارز رمزپایه اتر تابع بلاک چین اتریوم است که سرمایهگذاری روی آن دارای ریسک بالایی است. بسیاری از مردم عقیده دارند که تکنولوژی بلاک چین یک انقلاب تکنولوژیکی ماندگار است و شکست نخواهد خورد. اگر فقط بخشی کوچکی از قابلیتهای این فناوری مورد استفاده قرار بگیرد و به بازدهی برسد چشم انداز روشنی پیش روی اتریوم قرار خواهد داشت. البته لازم به ذکر است اتریوم هنوز یه پروژه کامل نیست و همچنان در حال تکمیل است و در این راه ممکن است اشتباهات زیادی رخ دهد. هر کدام از این اشتباهات میتواند یک شکست فاجعه بار و حباب قیمتی را پدید بیاورد. در واقع میتوان گفت همان چیزی که اکنون موجب افزایش قیمت اتر میشود خودش میتواند روزی علت سقوط آن باشد.
عرضه اولیه سکه
عرضه اولیه سکه (ICO) مانند تامین مالی جمعی (crowd funding) است که با افزودن چاشنی ریسک ارزهای رمزپایه به آن پاداش آن برای سرمایهگذاران افزایش مییابد. معمولا شرکتها و استارتاپها برای جمع سرمایه اولیه برای شروع کارشان از این روش استفاده میکنند. کسانی که قصد سرمایهگذاری دارند، از طریق امکان قرارداد هوشمند (Smart Contract) در بلاک چین اتریوم میتوانند اتر را به حساب شرکت مورد نظر منتقل کنند، در پایان مدت ICO تعداد توکن از پیش تعیین شده توسط شرکت به سرمایهگذار تعلق میگیرد.
برخی از سرمایهگذاران اولیه در زمینه ارزهای رمزپایه اکنون چندین میلیارد ثروت کسب کردهاند و همین امر باعث شده بسیاری از سرمایهگذاران دیگر در این زمینه ترغیب شوند. این ICOها مبالغ هنگفتی از سرمایه را جمع آوری میکنند و به دلیل اینکه شما برای سرمایهگذاری در آنها باید اتر خریداری کنید باعث افزایش قیمت اتر میشود.
مشکلی که وجود دارد این است که ایده بسیاری از این استارتاپها و شرکتهای نوپا مبهم است و ممکن است با وجود سرمایه هنگفتی که جمع شده است، تلاش تیم به نتیجه نرسد و ایده به تحویل کالا یا خدمت منجر نشود. اگر فقط یک شرکت در ICO به قصد کلاهبرداری همه وجوه جمعآوری شده را سرقت کند میتواند روی کل سرمایهگذاران تاثیر منفی بگذارد و موجب فروپاشی کل این سیستم جمع آوری مالی شود.
هاردفورک های بیشتر آینده
اتریوم یکبار پیش از این هم هاردفورک مشهوری داشته است که منجر به تقسیم شدن بلاک چین اتریوم به اتریوم (ETH) و اتریوم کلاسیک (ETC) شده بود. این هاردفورک که به علت فاجعه هک DAO اتفاق افتاد تاثیر منفی روی قیمت اتر داشت هرچند که اتریوم به سرعت قیمت از دست رفته را جبران کرد. با این حال با وجود ثرمت انبوهی که در اتریوم انباشته شده است اگر چنین اتفاقی در آینده رخ دهد، آیا نتیجه آن مثل گذشته خواهد بود؟
اینها تنها برخی از راههایی است که ممکن است باعث ترکیدن حباب اتریوم شود، قطعا راههای بسیار بیشتری هم وجود دارد. قوانین سختگیرانه مربوط به ارزهای رمزپایه، سقوط بیت کوین به خاطر مسائل مربوطه به مقیاس پذیری یا توسعه و راهاندازی یک پروژه پیشرفتهتر هم میتواند منجر به سقوط ارزش اتریوم شود. یکی دیگر از نکات حساسی که میتواند منجر به سقوط ارزش اتریوم شود استفاده عمده از آن در پروژهّهای ICO است، این امر باعث میشود هرگونه مشکل یا کلاهبرداری که در این عرضه اولیه سکه رخ بدهد روی قیمت اتریوم هم تاثیر منفی بگذارد.
خوشبختانه برای کسانی که برای مدت طولانی در این زمینه سرمایهگذاری کردهاند پروژههای موفق و هیجان انگیزی روی پلتفرم اتریوم ایجاد شده است که ارزش اصلی و پایه این پروژه را فراهم میکنند.
ابر کامپیوتر Golem، پلتفرم eSports از FirstBlood و مدلهای تامین مالی جمعی مانند CoFound از جمله این پروژهها محسوب میشوند. این پروژههای موفق میتوانند به ثبات و رشد شبکه اتریوم کمک کنند.
علاوه بر این، نهایی شدن پروژه Enterprise Ethereum Alliance میتواند تاثیر به سزایی روی ثبات و رشد قیمتی اتریوم بگذارد. بر تعداد کسانی که به همکاری و آزمایش روی تکنولوژی اتریوم علاقه نشان میدهند روز به روز افزوده میشود – تویوتا، جیپی مورگان (JP Morgan)، مایکروسافت و چری پیک (cherry-pick) از معروفترین شرکتهایی هستند که اخیرا به گروه همکاریهای اتریوم Enterprise Ethereum Alliance اضافه شدهاند.
با توجه به همهی نشانههای موجود میتوان گفت روزهایی که اتریوم باید چشم انتظار موفقیت بیت کوین میبود یا پروژههای ICO قلابی میتوانستند تاثیر زیادی روی قیمت اتریوم بگذارند گذشته است و اتریوم در حال حاضر دارای ثبات و رشد قابل اطمینانی است و به همین آسانیها حباب قیمتی آن نخواهد ترکید.
منبع: پیمنت ۲۴