افزایش محدودیتهای نهادی بر بیتکوین توجهات به سایر ارزهای ارزهای رمزنگاریشده را افزایش میدهد که ابزارهای جدیدی را معرفی میکنند
به گزارش بانکینا، روز گذشته، کارشناسان در همایش چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۹۷، وضعیت ارزهای مجازی، آینده دلار، سکه و طلا را بررسی کردند. در این همایش «دنیای اقتصاد»، «ریپل» بهعنوان جایگزینی جذاب برای بیتکوین معرفی شد و عواملی مانند کاهش نرخ سود بانکی توأم با افزایش نقدینگی و افزایش احتمالی تنشهای بینالمللی از متغیرهای اثرگذار بر قیمت دلار عنوان شدند. بر اساس اظهارات مجتبی فتاحی، مسئول بازارهای جهانی «دنیای اقتصاد»، افزایش محدودیتهای نهادی بر بیتکوین توجهات به سایر ارزهای ارزهای رمزنگاریشده را افزایش میدهد که ابزارهای جدیدی را معرفی میکنند. بهعنوان مثال، انتشار اخباری مبنی بر پشتیبانی ریپل از تمامی ارزها میتواند این ارز مجازی را به محل سرمایهگذاری جذابی تبدیل کند. حسین راهداری، تحلیلگر اقتصادی نیز در این همایش با مقدمهای در مورد اثرات جنگ ارزی، متغیرهای اثرگذار بر قیمت دلار، سکه و طلای جهانی را معرفی کرد و پیشبینی خود از بازدهی این داراییها را بیان کرد.
ماهیت شکلگیری ارزهای ارزهای رمزنگاریشده
مجتبی فتاحی در این مراسم به بررسی وضعیت و مخاطرات ارز مجازی پرداخت. در بخش نخست این تحلیلگر بازارهای جهانی به بررسی تکامل پول و چگونگی شکلگیری و ماهیت یافتن ارزهای رمزنگاریشده پرداخت. روندی که بهنوعی داستان شکلگیری ارزهای ارزهای رمزنگاریشده بود. به گفته وی، این ارزها نتیجه جنبشی است که در سال ۱۹۸۱ در آمریکا آغاز شد. جنبشی که اعتقاد چندانی به مرکزیت کنترل پولی نداشتند. دامنه اثر این جنبش با تشکیل پروتکلهای مختلف و مکانیزمهای رمزگذاری مختلف رفتهرفته افزایش یافت. نوزاد تازه متولد شده ارزی یعنی شبکه بلاکچین در این بازه زمانی نیازمند معرفی ابزار جدیدی بود که از ظرفیتهای این ابزار اینترنتی استفاده کند. در نتیجه، در سال ۲۰۰۷ مانیفست بیتکوین ازسوی فرد یا افرادی موسوم به ساتوشی ناکامورا در پاسخ به ناکارآمدی کنترل مرکزی پول ارائه شد. در ژانویه سال ۲۰۰۹ اولین نرمافزار تولید ارز مجازی روی تعدادی از وبسایتها قرار گرفت. این سیستم که بهنوعی شبکه تولید بیتکوین بود در ابتدا تنها از سوی کاربران پیشتر فعال در این حوزه مورد استفاده قرار میگرفت. پس از این سالها مجموعهای از تحولات در عمل باعث واقعیت یافتن مفهوم انتزاعی ارزش بیتکوین شد.
فتاحی در ادامه سخنان خود به توضیح مکانیزم فعالیت بیتکوین پرداخت. مکانیزمی که نتیجه آن تولید رمزی یکتا و غیر قابل کپی کردن است، پس از تولید این رمز از قرار گرفتن این رمزها بلوکهای مختلف تشکیل میشوند. درصورتی که کسی بخواهد در این سیستم اخلال ایجاد کند، باید بیش از نیمی از شبکه شکل گرفته را در اختیار داشته باشد. موضوعی که در عمل باعث غیرقابل نفوذ کردن این شبکه با توجه به هزینه سرسامآور آن خواهد شد. در واقع زنجیره بلوکی عمومی شکل گرفته ازسوی گروهی فعال در زنجیره کنترل میشوند، نه یک فرد خاص. سهولت خرید، هزینه تراکنش ناچیز و عدم محدودیت به مختصات جغرافیایی که امکان احتمال تحریم پولی را نیز به حداقل میرساند دیگر نقاط روشن معرفی شده برای این ارز مجازی بود. مهمترین ویژگیهای بیتکوین از نظر این کارشناس ارزهای مجازی، سقف عرضه ۲۱ میلیونی عرضه بیتکوین، مکانیزم خودتنظیمی و مکانیزم رأی به ازای فعالیتهای پردازشی بود. بر مبنای اظهارات فتاحی پیشبینی میشود حجم بیتکوین طی سالهای آتی با نرخ رشد هندسی ۵/ ۰ درصد در هر سال افزایش یابد. در نتیجه، در سال ۲۱۴۰ تعداد بیتکوین به سقف آن خواهد رسید. در سوی دیگر نیز وابستگی به تکنولوژی، مقیاسپذیری و هزینه بالای استخراج بهعنوان مهمترین محدودیتهای ارزهای مجازی بهویژه بیتکوین معرفی شدند.
آینده قصه دیجیتال
فتاحی در ادامه سخنان خود به معرفی سایر ارزهای ارزهای رمزنگاریشده پرداخت. به گفته او ایجاد تفرقه در میان جریانسازان ارز مجازی باعث انشقاق رویکردها شد. انشقاقی که نتیجه آن معرفی ارزهای ارزهای رمزنگاریشده جدید مانند «تریوم» بود. روند توسعه ارز ارزهای رمزنگاریشده با معرفی ابزارهای جدیدی مانند ریپل که امکان پرداخت لحظهای را فراهم کرد و مشکل محدودیت تراکنشهای بیتکوین را نیز مرتفع کرد، گستردهتر شد. به گفته فتاحی مسیر ارزهای ارزهای رمزنگاریشده در سالهای آتی از طریق ابزارهایی چون شاردینگ و لایتنینگ و توسعه ابزارهای محاسبات کانتومی و ماشینهای کوانتومی وارد دوره جدیدی خواهد شد. به عقیده این تحلیلگر ارزهای مجازی استفاده از این ابزارها سرعت سهولت و دامنه استفاده از بستر مجازی بهعنوان ماده اولیه تشکیلدهنده پول را افزایش خواهد داد.
پرسپکتیو ارز مجازی
فتاحی در ادامه به معرفی راههای معامله ارز ارزهای رمزنگاریشده پرداخت. راه استفاده از این ابزار ایجاد کیف پول ارزهای رمزنگاریشده است که امکان خرید و فروش را فراهم میآورد. گروههای مجاز و قابل اعتماد معامله این ارز مجازی نیز در مراجع اینترنتی در دسترس است. مسئول بخش بازارهای جهانی «دنیای اقتصاد» در ادامه سخنان خود به بررسی چشمانداز معامله بیتکوین پرداخت. بر این اساس هزینه تراکنش، مسیرسازی بازیگران در کنار وابستگی شدید به تکنولوژی حملات سایبری و آربیتراژ زمانی موجب افزایش ریسک در معاملات ارز مجازی شده است. به عقیده این کارشناس بازارهای جهانی میتوان انتظار داشت که بیتکوین در روزهای آتی با محدودیتهای نهادی بیشتری روبهرو شود. این در حالی است که ابزارهای ارزی مانند ریپل احتمالاً در آیندهای نزدیک رشد قیمتی را تجربه خواهند کرد. به گفته فتاحی استفاده از ریپل بهویژه پس از انتشار اخباری مبنی بر پشتیبانی این ابزار از تمامی ارزها میتواند این ارز مجازی را به محل سرمایهگذاری جذابی تبدیل کند. البته در این زمینه باید چند روز منتظر بود تا چارچوب قانونی مورد نظر برای این تغییر تصویب شود. افزون بر این با توجه به نوسانات بالای بیتکوین و وضعیت باثباتتر در رابطه با سایر ارزهای مجازی آلترناتیوهای بیتکوین میتواند ریسک کمتری به همراه داشته باشد.
منبع: دنیای اقتصاد