در نشست هماندیشی فصل پاییز ۱۳۹۶ انجمن رمز ایران، «بایدهای قواعد بینالمللی در حوزه افتا با نگاهی به آینده» بررسی میشود.
به گزارش بانکینا، فضای فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یکی از عرصههای نوظهور فناوارانه، به موازات توسعه و پیشرفت در ابعاد مختلف که منشأ خدمات ارزندهای به جامعه بشری بوده است، به نگرانی مشترک و در عین حال فزاینده کارشناسان فنی، حقوقی، سیاسی، امنیتی و بازیگران آن در سطوح مختلف تبدیل شده و جایگاه مهمی در گفتمانهایی مانند امنیت، حقوق، سیاستگذاری و… پیدا کرده است به طوری که حرکت شتابنده جامعه بینالملل به سمت نظاممند کردن فعالیتها و بهره برداری از فضای نوظهور سایبری را میطلبد.
ماهیت حوزه امنیت یک ماهیت جهانی است و به دنبال آن تهدیدات و مخاطرات حوزه افتا نیز ماهیت جهانی دارد، لذا پرواضح است که راهکارها و راهبردهای مقابله با این تهدیدات و چالشها نیز باید جهانی باشند. دولتها به عنوان اولویت مخاطبین امنیت بینالملل و مهمترین تابعین حقوق بینالملل، طرحها و اقدامات مختلفی در راستای مقابله با تهدیدات این فضای نوظهور اتخاذ کردهاند.
اما تحقق این مهم نیازمند همافزایی همه بخشهای دولتی، عمومی و خصوصی در ابعاد ملی و بینالمللی است. عوامل و بازیگران مؤثر بر این موضوع هم در مجموعه سازمان ملل و هم خارج از آن در سطوح منطقهای، فعالیتهایی در جهت نظاممند ساختن فضای افتا و امنیتزایی برای آن انجام دادهاند. اعمال قواعد حقوق بینالملل بر فضای افتا یکی از مباحث زنده در این حوزه میباشد. ماهیت خاص فضای سایبر و کارشکنی برخی از قدرتهای بزرگ سایبری مانع از آن شده است که نظاممندی فضای سایبر به سرانجام مطلوب خود نایل شود و برای آینده این فضا نیز تصویر چندان روشنی قابل تصور نیست.
معالوصف حضور مؤثر در سازمانهای بینالمللی برای تأثیرگذاری در روند شکلگیری هنجارها و معاهدات حوزه افتا یک ضرورت اجتناب ناپذیر است تا ملاحظات، مصالح و منافع کشور به نحو مطلوب در این معاهدات گنجانیده شوند.
با توجه به اهمیت این موضوع و در ادامه نشستهای هماندیشی انجمن رمز ایران که به طور فصلی برگزاری میشوند، موضوع «بایدهای قواعد بینالمللی در حوزه افتا، با نگاهی به آینده» به عنوان مقدمهای برای ورود به بحث و طرح مسائل مرتبط با قواعد بینالمللی حوزه افتا در نظر گرفته شده است که در نشست آذرماه این انجمن به آن پرداخته خواهد شد. در این نشست با حضور برخی صاحبنطران حوزه افتا و حقوق بینالملل، سخنرانیهای مرتبط با موضوع به شرح زیر ارائه میشوند و به سئوالات حاضرین در خصوص موضوع پاسخ داده خواهد شد:
- نقش سازمان ملل متحد در فضای سایبر : روندهای حقوقی
- نقش آیکان ( ICANN) در حاکمیت فضای سایبر
- چالشهای بین المللی در حوزه جرایم سایبری
- جنگ سایبری از نگاه حقوق بینالملل
- بسوی کنوانسیون سایبری؛ جریان شناسی هنجارها
این نشست روز چهارشنبه ۲۹ آذرماه ۱۳۹۶ از ساعت ۱۴ الی ۱۷ در سالن اجتماعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران) واقع در تهران، انتهای خیابان کارگر شمالی برگزار میشود و حضور در آن برای عموم علاقهمندان آزاد است.