در حالی که رشد خیرهکننده قیمت بیت کوین در یک سال اخیر برای خریداران و فروشندگان خوب است، برای کسانی که بیت کوین را یک ارز کاربردی تلقی میکردند، خبر بدی است.
به گزارش بانکینا، امسال قیمت ارز دیجیتال به دلایل زیادی سر به فلک کشیده است و خیلی از طرفداران ارز رمزپایه هرچه که قیمتها بالاتر میرود و تقاضاها بیشتر میشود رضایت خود را بیشتر اعلام میکنند. در ماه مارچ قیمت بیت کوین به ازای هر کوین حدود ۱۰۰۰ دلار بود و حالا قیمتها ۳ برابر شده است. اکنون یک بیت کوین ۳۳۰۰ دلار ارزش دارد. در حالی که این رشد خیرهکننده برای خریداران و فروشندگان خوب است، برای کسانی که بیت کوین را یک ارز کاربردی تلقی میکردند، خبر بدی است. اگر شما هر کتاب اقتصاد کلان را باز کنید، هر ارز واقعی را بر ۳ مبنا تعریف میکنند؛ لارنس وایت استاد دانشکاه نیویورک بخش تجارت در مصاحبهاش به Yahoo Financ گفت:
«ارز یک وسیله داد و ستد است؛ به این معنی که مردم به وسیله آن خرید و فروش میکنند. همچنین ارز یک واحد حسابرسی برای داشتن حساب کالاها و ذخیره ارزش آنها است».
دستاوردهای اخیر بیت کوین کارکرد آن را در این سه عرصه حتی سختتر هم کرده است؛ چرا که برای کسانی که میخواهند از نوعی ارز برای خرید و فروش، پیگیری ارزش ارز و حفظ آن استفاده کنند، عرضه حداقل میزانی از ثبات ضروری است.
ارزش بیت کوین فراتر از همیشه رفت
وایت میگوید: «من تا حدودی اطمینان دارم که یک دلار امروز، فردا هم ارزش حدودا یکسانی دارد. اما چنین اطمینانی راجع به ارزش بیتکوین ندارم؛ به همین دلیل است که چیزی به جز دلار جانشین سهام جنرال موتورز نمیشود».
وایت با این جمله مرکز این موضوع را هدف قرار داد. بیت کوین بیشتر مثل سرمایهگذاری دراز مدت و یک سرمایهگذاری خرید و نگهداری است تا این که یک ارز برای استفاده روزانه باشد. به همین ترتیب افرادی که روی ارزهای رمزپایه سرمایهگذاری میکنند، کیف پول بیت کوین خود را جز برای خرید و نگهداری خالی نمیکنند.
به جز جنبههای حریم خصوصی و امنیت که یک محرک مهم برای اکثر مردم در مبادله بیتکوین است، عامل دیگری برای ایجاد انگیزه در مردم برای خرید بیت کوین پیدا نمیشود. اگر ماه آینده بیت کوین ۴۰۰۰ دلار ارزش داشته باشد، چه اتفاقی میافتد؟ فهمیدن این که چفدر یک بازار بزرگ از دیدگاه مبادلاتی برای یک ارز رمزپایه زیانآور است، سخت نیست. بیت کوین برای رسیدن به جایگاهی که ارزهای واقعی دارند، باید حداقل ظاهری با ارزش ثابت و پایا داشته باشد. وایت اظهار کرد:
«ما مخالف مبادله با ارزی هستیم که ارزش روزانه آن برای اهداف تجاری تا حد زیادی متفاوت باشد».
بیت کوین ارز مجازی" width="700" height="500" />
مقبولیت یک ارز، مهمترین عامل است
بیت کوین چند ویژگی دارد که مورد قبول و استقبال واقع میشود؛ بعضی از خردهفروشان مثل Overstock.com، بیت کوین را به عنوان یک ارز واقعی قبول کردهاند. به نقل از وایت شاید «مقبولیت» مهمترین نشانه یک ارز واقعی باشد و این یکی از عواملی است که دلار آمریکا را به شدت قدرتمند کرده است؛ این دولت است که باید آن را به طور قانونی مورد قبول معرفی کند. بیت کوین این حمایت دولتی و مقبولیت جهانی را ندارد، پس شهروندان و تاجران مجبور نیستند که پرداختهایی را که با بیت کوین انجام میشود، قبول کنند. وایت میگوید:
«این کار یک جریان رفت و برگشتی است؛ به این معنا که مردم بیت کوین را قبول میکنند، چون باور دارند بقیه مردم آن را قبول میکنند. این که مردم عصبانی میشوند و ناراضی هستند و از خرید بیت کوین امتناع میکنند، چون میترسند که کسی آن را قبول نکند».
برای این که بیت کوین به یک ارز واقعی شبیه شود، باید پارادوکس ارزی را فتح کند؛ یعنی هرچه مردم بیشتر آن را بپذیرند، مردم بیشتری آن را قبول میکنند. این تاثیر شبکهای یک اصل و کلید ماجرا است.
هیچ تضمینی برای بازگشت بیت کوین نیست
بیت کوین یک مانع جدی دیگر هم دارد که آن را به عنوان یک ارز واقعی قابل قبول کند: بیمه. از دهه ۱۹۳۰، ایالت متحده طرح ودیعه بیمه را پیشنهاد داده است و اکنون به ازای هر حساب تا ۲۵۰ هزار دلار توسط بانکهایی که FDIC به آنها امتیاز این کار را داده است، بیمه تعلق میگیرد. این سیستم تا به حال شکست نخورده است.
برای یک ارز رمزپایه، هیچ یک از این ضمانتها وجود ندارد و همین موضوع توجیه قانونی آن را در مقیاسهای بزرگ سخت میکند. ناپدید شدن در دنیای تجارت بیت کوین موضوع نامفهومی نیست؛ در سال ۲۰۱۴، ۸۵۰۰۰۰ بیتکوین از Mt. Gox، یک مرکز مبادله بیتکوین ژاپنی، مفقود شد. البته مقداری از آنها احیا شد، ولی هیچ تضمینی نیست که همه سپردهها به صاحبانش بازگردد.
بنیانگذار بیت کوین، حقوق زیادی را برای آن قائل شده است
علی رغم وجود مشکلات جدی، این مشکلات باعث نمیشود بیت کوین یک روش مبادلهای فعال و پرطرفدار نباشد. بنیانگذار بیت کوین (یا شاید باید گفت بنیانگذاران بیت کوین؛ چرا که کسی تا به حال ساتوشی ناکاموتو، کسی که طرح بیتکوین را برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ ارایه داد، شناسایی نکرده است) با هوشیاری، بسیاری از موانع را برای ارزهای تازهکار برطرف کردهاند. نبوغ بیتکوین در این است که طوری برنامهریزی شده است که خیلی از مشکلات ارزی را حل میکند. اگر یک ارز موفق باید اعتماد مردم را به دست آورد و به مقبولیت جهانی نزدیک شود، باید همچنین مردم را مطمئن کند که خطری بازار را تهدید نمیکند.
منبع: پیمنت ۲۴