به نظر میرسد یکی از مهمترین راههایی که روسیه برای دور زدن تحریم های آمریکا انتخاب کرده، استفاده از قدرت فزاینده ارزهای دیجیتالی است.
به گزارش بانکینا، در رابطه با اینکه روسیه چگونه برنامه ریزی کرده است تا بازار نفت خود را به طور چشمگیری گسترده کند و متعاقب آن بر برخی از دستورالعملهای محدود کنندهای که ایالات متحده وضع کرده است نیز فایق آید شایعات زیادی وجود دارد. یکی از مهمترین راههایی که به نظر میرسد روسیه برای دور زدن تحریم های آمریکا انتخاب کرده استفاده از قدرت فزاینده ارزهای رمزپایه است.
دور زدن تحریم های آمریکا
پذیرش گسترده ارزهای رمزپایه در مجامع مختلف اقتصادی و مالی موجب شده تا مقامات رسمی روسیه به این فکر بیافتند که چگونه میتوانند با ارزهای رمزپایه بازار نفت خام خود را فعالتر کنند. بنابراین مدیران این کشور در حال ارزیابی چگونگی استفاده از ارزهای رمزپایه به عنوان جایگزینی برای ارزهای دیگر از جمله دلار آمریکا در معاملات نفتی خود هستند. بعد از اعلام حمایت ایگور شووالف، معاون اول نخست وزیر روسیه، از عرضه یک ارز دیجیتالی به نام «روبل رمزپایه» (Crypto-ruble)، مهر ماه امسال بانک مرکزی روسیه نیز با انتشار خبری اعلام کرد که در حال ارزیابی عرضه یک ارز رمزپایه ملی است.
این تصمیم مقامات رسمی کشور روسیه از آنجایی نشات میگیرد که با تحریم روسیه توسط ایالات متحده، بازار نفت خام این کشور که معاملات خود را از طریق دلار آمریکا صورت میداد به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. از همین رو این کشور سخت به دنبال راهی برای دور زدن تحریم های آمریکا است.
این تحریمها توسط تیم مدیریتی ترامپ اعلام شدند. طبق این تحریمهای جدید، مدتی که سازمانها و شرکتهای آمریکایی اجازه خواهند داشت تا فاینانس شرکتهای انرژی روسیهای را تامین کنند از ۹۰ روز به ۶۰ روز کاهش یافته است. این تحریم در حقیقت جزو بسته تحریمی جدید ایالات متحده است که در تاریخ ۲ آگوست توسط دانلد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مورد تایید قرار گرفت.
اولین راهی که مقامات روسیه برای دور زدن تحریم های آمریکا ارائه کردند استفاده از نقدینگی شرکتهای نفت خام روسیه بود تا از این طریق سرعت فرآیند معاملات نفتی خود را افزایش دهند. از این رو در مواقعی که یک شرکت روسی به دلیل تحریمها نمیتواند قرارداد خود را طبق موعد مقرر به انجام برساند میتواند از ذخیره ارزی خود استفاده کند.
اما قدرت اقتصادی یک ارز دیجیتالی غیر متمرکز نیز برای مقامات روسی بسیار جذاب است. اگر روسیه تصمیم قطعی به استفاده از ارزهای رمزپایه بگیرد آنگاه این کشور یک تغییر جهت اساسی از دلار آمریکا و سرمایهداران این کشور خواهد داشت. گذر از دلار آمریکا در نهایت به این معنی خواهد بود که روسیه و دیگر کشورهای نفت خیز ثروتمند به دلیل اینکه دیگر بر ارز آمریکا متکی نیستند قادر خواهند بود تا از وابستگی خود به آمریکا بکاهند.
فاصله گرفتن از استانداردهای آمریکا
صحبتها درباره چنین تغییر بالقوهای ابتدا در آبان همین سال صورت گرفت. زمانی که یک سواپ مالی یوان-روبل به ارزش ۲۵ میلیارد دلار میان کشور چین و روسیه شکل گرفت. چنین معاملاتی با این حجم از مبادله مالی تاثیر عظیمی بر اقتصاد نفتی متکی بر دلار آمریکا خواهد داشت. نخست وزیر روسیه، دیمیتری مدودف، اشاره کرده است که دو کشور چین و روسیه برنامه ریزی کردهاند که در آینده از ارزهای کشور خود در معاملات تجاری بیش از گذشته استفاده کنند.
ایران نیز، البته، مدتها است به دنبال این است که معاملات نفتی خود را با استفاده از قراردادهای سواپ ارزی صورت دهد.
چین نیز به عنوان یکی از ابر قدرتهای جهان به دنبال کاهش وابستگی خود به دلار آمریکا است. این سیاست چین بعد از انتشار خبر عرضه «یوان نفتی» (petro-yuan) که در واقع در آن قراردادهای نفتی به جای دلار آمریکا بر اساس یوان چین صورت خواهند گرفت آشکار شد.
در آن طرف دنیا، پترو (Petro) یک ارز رمزپایه جدید است که ونزوئلا توسعه داده است به این امید که با استفاده از آن دور زدن تحریم های آمریکا را که توسط دانلد ترامپ رئیس جمهور فعلی آمریکا وضع شده است تسهیل کند.
کشورهای مختلف جهان همواره به دنبال راههایی بودهاند تا از طریق آنها وابستگی خود به دلار آمریکا را در معاملات تجاری کمتر کنند. اگرچه تجربه نشان داده است که اگر این کشورها به چنین روشهایی دست بزنند آنگاه موقعیت تجاری خود را در جهان به دلیل نفوذ اقتصادی آمریکا به خطر خواهند انداخت.
بنابراین به نظر میرسد ارزهای رمزپایه به دلیل ماهیت تمرکز زدای خود به واقع پاسخی مناسب به چنین شرایطی است. به این معنی که هیچ قدرت غالبی (همچون یک دولت یا بانک مرکزی) قادر نخواهد بود تا یک ارز دیجیتالی را کنترل کند. مهمتر از آن، تغییرات جهانی سیاستهای پولی نیز ارزهای رمزپایه را بیثبات نخواهد کرد.
منبع: پیمنت ۲۴