۲۰۱۷ که زنگ پایانش زده شده، اما بهنوبه خودش سال پرحادثهای در صنعت پرداخت بود.
به گزارش بانکینا، سال ۲۰۱۷ برای حوزه پرداخت، سالی پر از تصمیمات، اقدامات انجامشده و یا درنظرگرفته و بازنگری و تجدیدنظرهایی بود که ثمرهاش تغییرات مهم و اساسی بود که این صنعت به چشم خودش دید.
میخواهیم در ادامه مهمترینهای سال ۲۰۱۷ را با هم مرور کنیم و نیمنگاهی هم به پیشبینیهای سال ۲۰۱۸ بیندازیم و بدانیم که باید چشمانتظار چه چیزهایی در صنعت پرداخت باشیم.
-
مهمترینهای ۲۰۱۷
میلنیالها هدف کاملا درستی نبودند
به نظر میرسد که این صنعت در سال ۲۰۱۷ قدرت زیادی برای میلنیالها قائل شد و نمونه عینیاش هم بهعنوان مثال همین اپلیکیشن ونمو است که با اولویت ذهنی که درباره میلنیالها داشت، آن را راهاندازی کرد. در نتیجه شکافی در بازار ایجاد شد و تامین نیاز و ارائه سرویس به نسلهای دیگری مانند بیبیبومرها دچار مشکل شد؛ نسلی که بسیاری از آنها به دوران بازنشستگیشان نزدیک میشوند و شاید به نسبت پول بیشتری برای هزینهکردن هم داشته باشند.
-
بیتکوین و زنجیره بلوک، تب گذرا یا قهرمان ماندنی؟
خیلیها فکر میکردند این طرز فکر که بیتکوین میتواند یک ارز بادوام و ماندنی باشد، طرز فکر ردشدهای است و به افزایش قیمتهای نجومی آن و بازار عرضه اولیه ارز (ICO) که پشت آن قرار دارد، مشکوک هستند. از طرف دیگر فناوریای مانند زنجیره بلوک در سال ۲۰۱۷ حسابی ترکاند. در رویداد مانی ۲۰۲۰ لاسوگاس، شاهد بودیم که اپلیکیشنهای مبتنی بر زنجیره بلوک که مورد استفاده بانکها هم قرار گرفتهاند، تبدیل به روندهای اصلی شدهاند. کاملا واضح است که فناوریای مانند فناوری زنجیره بلوک جزو آن دسته از تکنولوژیهایی است که باعث گسترش و توسعه مقیاس صنعت صدالبته با هزینههای پایینتر خواهد شد.
-
استفاده بانکها از اِیپیآیها
گزارشی از ایتگروپ نشان میدهد که بانکها از اِیپیآیها بهعنوان ابزاری رقابتی استفاده میکنند تا بتوانند در فضای رقابتی کنونی که میان شرکتهای فناوری و ارائه سرویسهای مالی وجود دارد، همچنان باقی بمانند و حذف نشوند. در همین گزارش مشخص شده که استفاده و توسعه از اِیپیآیها برای انجام پرداختهای آنی و سریع تبدیل به یکی از اولویتها در بازار شده است که البته این طرز تفکر همان قانون بانکداری باز(Open Banking) است که در این مدت صحبتهای زیادی از آن شنیده شد و قرار است که در همین ماه، یعنی ژاویه ۲۰۱۸ رسما قانونی و عملیاتی شود.
-
پیشبینیهای ۲۰۱۸
بانکداری باز و PSD2
چنین قانونهایی بانکها را ملزم میکند تا دادههای مشتریانشان را از طریق اِیپیآی خود در اختیار شرکتهای واسط (Third Parties) قرار دهند. با اینکه بعضیها هنوز عین خیالشان نیست و کاری از پیش نمیبرند، اما هستند کسانی که در حال آمادهسازی حداقلها هستند و به همین دلیل هم بیشتر و بیشتر با چالشهای موجود درگیر میشوند. چنین اتفاقی فرصت خوبی را برای بخش پرداخت رقم خواهد زد؛ فرصتی برای ارائه بیشتر نوآوریهای پرداختی به مشتریان بانکی.
-
«تاثیر آمازون» در صنعت پرداخت
شرکتهایی مانند گوگل، آمازون، فیسبوک و اپل که شرکتهای بزرگ و شناختهشدهای هستند، با ظهور قانون PSD2 قادر به ارائه تجارب متصل و یکپارچهای در صنعت بانکداری تراکنشی و پرداخت هستند. از طرف دیگر، در مانی ۲۰۲۰ سال ۲۰۱۷، هوش مصنوعی از داغترین و جذابترین موضوعاتی بود که بهعنوان مهمترین و برترین عامل ساختارشکن در صنعت به آن پرداخته شد. ما دنیایی پیش رویمان داریم که چیزهایی مانند الکسا و سیری، حتی قبل از اینکه خودمان دست به عملی بزنیم، دقیقا میدانند که چه میخواهیم و حتی میتوانند از جانب ما کارهایی را هم برایمان انجام دهند. چنین اتفاقی برای صنعت پرداخت، چشمانداز ترسناکی است.
-
پلتفرمهای چینی را پیش رو داریم
اتفاق دیگری که ممکن است موجب پیچیدگیهای دیگری برای صنعت پرداخت شود، این است که باید خودشان را آماده رقابت و اتصال به رقبای جدید، مانند کسبوکارهای چینی کنند. تنسنت و آنت فایننشیال از بزرگترین شرکتهای چین است که تعداد مشتریانش از جایی مانند بانک HSBC به مراتب ۱۰ برابر بیشتر است. نکته مهم دیگری که درباره این بازیگران چینی وجود دارد این است که با استفاده از نفوذ مالی و تجربهای که دارند و همینطور ارائه مجموعه محصولاتی که متناسب با نیازها و خواستههای غربی باشد، پتانسیل این را دارند که بتوانند سهم بازار غرب را کاملا به دست بگیرند.
-
بیشغلی و بیاهمیتبودن پرداخت
موسسه جهانی مکنزی گزارشی منتشر کرده است که نشان میدهد تا ۲۰ سال دیگر، تمامی این فرایندهای خودکارسازی جانشین ۸۰۰میلیون شغل خواهد شد و اگر بخواهیم مبنا را بر چنین اتفاقی بگذاریم، دیگر موضوع و عنوانی به اسم پرداخت هیچ اهمیتی نخواهد داشت و اصلا دیگر پولی دست مردم نمیماند که بخواهند خرج چیزی کنند.
منبع: هفته نامه شنبه