چهارشنبه هفته گذشته جلسهای در طبقه ۱۷ ساختمان بانک مرکزی در میرداماد به دعوت این مجموعه با موضوع چارچوب فعالیت واسطهای پرداخت برگزار شد
به گزارش بانکینا، تمرکز این جلسه هماندیشی در خصوص چارچوب و آینده فعالیتهای فینتک و به صورت ویژه فینتکهای حوزه پرداخت بود.
اقدام بانک مرکزی برای مشارکت بخش خصوصی قابل ستایش است که با تمام فشارها و سختیهای این امر، در راستای قانون و بهبود محیط کسب و کار قدم برداشته است. امیدواریم با تعامل همه جانبه از طرف خانوده بزرگ پرداخت و بانکی کشور، مقدمات لازم جهت رشد سرویسهای فینتکی و خدمترسانی هرچه بهتر به مردم فراهم شود.
انجمن فینتک ایران گزارش کاملی از جلسه هماندیشی منتشر کرده است که به شرح زیر است:
در ابتدای جلسه هماندیشی دو راهکار پیشنهادی از جانب بانک مرکزی توسط روشننژاد معاون شاپرک بیان شد که بهصورت کلی در این طرح برای هر یک از پذیرندگان فینتک ها یک ترمینال در شاپرک تعریف خواهد شد و تسویه پول فقط از طریق شاپرک انجام میشود.
تمرکز اصلی دو روش پیشنهاد شده، مربوط به نحوه تسویه و تجمیع پول است.
در روش اول برای هر پذیرنده ترمینال اختصاصی در شاپرک تعریف میشود و تراکنشها مستقیم روی ترمینال همان پذیرنده انجام میشود و تسویه هرروز توسط شاپرک در سیکل عادی روی حساب بانکی پذیرنده انجام خواهد شد.
در روش دوم برای تمام ترمینالهای پذیرندگان حسابی (اسکرو اکانت) در یکی از بانکهای کشور تحت مالکیت فینتک باز میشود اما امکان برداشت و تسویهها فقط توسط شاپرک انجام خواهد شد.
درخواست تسویه میتواند با توجه به مدل کاری فینتک و قرارداد او با پذیرنده در بازههای زمانی دلخواه بر مبنای درخواست فینتک به شاپرک ارسال شود، همچنین محدودیتی برای تأخیر در تسویه با پذیرنده در این مدل وجود ندارد.
در ادامه جلسه این دو روش به بحث و تبادلنظر گذاشته شد و پیشنهادهایی که از طریق اعضای انجمن فینتک ارائه شده به شرح زیر است:
در خصوص نگرانیهای احراز هویت، پیشنهاد استفاده از KYC بانکی و شماره شبا، همراه با شماره موبایل شد چرا که هر یک از این موارد به نحو مطلوبی توسط سیستم بانکی و اپراتورهای تلفن همراه احراز هویت شده است و تأکید شد که استفاده از مدلهای غیرکارشناسی و جدید برای هویت سنجی توسط شخص ثالث مانند مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با ایرادات جدی روبرو خواهد شد که نهتنها نگرانیهای احراز هویت را برطرف نخواهد کرد بلکه نگرانیهای جدیدی مانند خطا در احراز هویت و یا به خطر افتادن اطلاعات افراد را منجر خواهد شد.
در موضوع احزار اهلیت پیشنهاد شد با توجه به بازار اصلی تحت پوشش فینتکها یعنی کسبوکارهای خرد و خانگی و بر اساس تکلیف سیاستهای برنامه ششم توسعه به سمت مجوز زدایی برویم و فعالیت اقتصادی خرد را برای کاربران و مردم سخت نکنیم. لذا میتوان در چارچوب پیشبینی سقفهای متفاوتی برای فعالیت کاربران ریسک را مدیریت کرد و برای مثال در اولین سقف که کمترین ریسک را خواهد داشت شماره تلفن و شماره شبا برای فعالیت کاربران کافی باشد. همچنین برای فعالیت در سقفهای بعدی با توجه به دسترسیهای فینتکها به زیرساختهای هویت سنجی برنامهریزی شود.
همچنین برای مشتریانی که فینتکها با آنها تسویه میکنند در شاپرک پروفایلی برمبنای کد ملی ایجاد خواهد شد.
در این زمینه پیشنهاد شد سقفهای فعالیت کاربران با در نظر گرفتن حد بالای میانگین کسبوکارهای خرد بهصورت پویا تعریف شود و نسبتی از رقم حد نصاب معاملات خرد که سالانه توسط هیئتوزیران تصویب میشود در نظر گرفته شود.
در ادامه اشاره شد که بر اساس برنامه توسعه، مجوز زدایی و جلوگیری از فساد ناشی از مجوز، مجوزی برای فینتکها ارائه نخواهد شد و کسبوکارهایی که تمایل دارند در حوزه پرداخت کار کنند، میتوانند بر اساس چارچوبی که از طرف بانک مرکزی منتشر خواهد شد به عنوان پرداخت یار فعالیت کنند.
پیشنهاد شد از پتانسیلهای بخش خصوصی استفاده شود و در حال حاضر در انجمن فینتک سرویسهای بسیار خوبی مانند لیست سیاه طراحی و عملیاتی شده است که میتوان با همراهی نهادها نظارتی جهت پوشش نگرانیهای آنها و حمایت از مصرفکنندگان نسبت به اتصال این سرویس به مراکز زی ربط اقدام کرد.
با توجه به نوع و حجم کار شاپرک پیشنهاد شد تسویه پول بهصورت مستقیم از طریق اتصال فینتکها به وبسرویسهای بانکها انجام شود و این موضوع بار عملیاتی جدید به شاپرک اضافه نکند و شرکت شاپرک تمرکز اصلی خود را روی نظارت بر این سیکل بگذارد و با این روش انعطاف و چابکی استارتآپ ها لطمه نبیند.
پیرو سند منتشر شده مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، این موضوع بهصورت جدی مطرح و نظر بانک مرکزی بروی عدم دخالت این مرکز در هیچ یک از سیکلهای تعریف شده عنوان شد و به صراحت اعلام شد که اجباری برای گرفتن نماد نه برای فینتکها و نه برای پذیرندگان آنها در این طرح پیشبینی نشده است.